Ηλικιωμένος κάτοικος εξωτερικού απέκτησε για πρώτη φορά ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας σε ηλικία 72 ετών. Οι περισσότερες εταιρίες ασφαλίζουν τους πολίτες για πρώτη φορά έως την ηλικία των 60 και 65 ετών ενώ λίγες εταιρίες, όπως η MetLife, δέχονται να ασφαλίσουν μέχρι την ηλικία των 72.

Η ασφάλιση σε μεγαλύτερη ηλικία σαφώς και στοιχίζει περισσότερο καθώς στατιστικά ο ασφαλιστικός κίνδυνος είναι υψηλότερος.

Ωστόσο υπάρχουν πλέον προγράμματα τα οποία είναι προσιτά στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, κάτι το οποίο δεν ίσχυε κατά το παρελθόν, καθώς η ασφαλιστική αγορά διαρκώς προσαρμόζεται στις ανάγκες της εποχής μας.

Ειδικά όταν τα προγράμματα αυτά συνδυάζονται με τον κοινωνικό φορέα ασφάλισης, το κόστος του μειώνεται σημαντικά.

Ακόμη τα ασφάλιστρα μπορούν να μειωθούν αν ο ηλικιωμένος ασφαλισμένος συμφωνήσει σε υψηλό ποσό απαλλαγής.

Εκτός από το «τσιμπημένο» κόστος , ποιες είναι οι υπόλοιπες «ποινές» που πρέπει να αντιμετωπίσουν όσοι ασφαλίζονται για πρώτη φορά σε περασμένη ηλικία ;

-Δεν μπορούν να επιλέξουν οποιοδήποτε θεραπευτήριο για τη νοσηλεία τους. Για να μειωθούν τα ασφάλιστρα, απευθύνονται υποχρεωτικά σε ένα-δύο νοσοκομεία συνεργαζόμενα με την εταιρία, με κλειστού τύπου νοσήλια.

-Υποχρεώνονται να περάσουν από ιατρικές εξετάσεις (προασφαλιστικός έλεγχος) λόγω ηλικίας. Οι εξετάσεις περιλαμβάνουν εξετάσεις αίματος, υπέρηχους, τεστ κοπώσεως, γυναικολογικό έλεγχο η τεστ για προστάτη. Βεβαίως η υποχρέωση για έλεγχο ξεκινάει από την ηλικία των 50 ετών για τις περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες.

Αν διαπιστωθεί κάποια ασθένεια, αυτοάνοσο νόσημα, καρκίνος, καρδιοπάθεια, διαβήτης, η νόσος αυτή εξαιρείται από τις ασφαλιστικές καλύψεις δια βίου ή για μερικά χρόνια ( αναμονές)

Ωστόσο όπως τονίζουν έμπειροι ασφαλιστές, ένα «δωρεάν check up» μέσω της διαδικασίας υποβολής αίτησης ασφάλισης, είναι επωφελές. Πολλές φορές έχουν ανακαλυφθεί σοβαρά νοσήματα, μέσω αυτών των εξετάσεων και έχουν σωθεί ζωές.