Το στολισμένο Λονδίνο, η γιορτινή Βιέννη, τα γραφικά σαλέ αν κάνετε σκι, σίγουρα αποτελούν πόλο έλξης καθώς πλησιάζει η περίοδος των εορτών. Αν σχεδιάζετε τα Χριστούγεννα ταξίδι στο εξωτερικό είτε κοντινό, είτε εξωτικό ή υπερατλαντικό, εκτός από τα εισιτήρια και τα ξενοδοχεία πρέπει να φροντίσετε και την ταξιδιωτική σας ασφάλιση ώστε να είστε «προστατευμένοι» σε περίπτωση ατυχήματος, ασθένειας ή οποιουδήποτε άλλου απροόπτου θα μπορούσε να συμβεί σε μια ξένη χώρα.

Η ασφαλιστική αγορά διαθέτει προγράμματα ταξιδιωτικής ασφάλισης, τα οποία οι περισσότεροι ασφαλιστικοί σύμβουλοι τα προτιμούν από τα ατομικά προγράμματα υγείας που επεκτείνουν τις καλύψεις τους και στο εξωτερικό. Επιπλέον αυτά τα προγράμματα είναι οικονομικότερα καθώς «ενεργοποιούνται» μόνο για το διάστημα που εσείς θα δηλώσετε ότι βρίσκεστε στο εξωτερικό.

Τα συμβόλαια ταξιδιωτικής ασφάλισης δίνουν τη δυνατότητα αποζημίωσης σε περίπτωση ατυχήματος, ακόμα και στην περίπτωση απώλειας ζωής. Παρέχουν άμεση ιατρική βοήθεια και καλύπτουν τα έξοδα νοσηλείας ακόμη και 100% σε αντίθεση με τα ατομικά προγράμματα υγείας που στις περισσότερες περιπτώσεις παρέχουν μικρότερο ποσοστό αποζημίωσης για νοσηλεία στο εξωτερικό. Επίσης με τα ατομικά προγράμματα υγείας είναι πιθανόν να πρέπει να πληρώσετε από την τσέπη σας και τα χρήματα θα σας επιστραφούν (απολογιστικά) όταν επιστρέψετε στην Ελλάδα.

Επιπλέον τα συμβόλαια ταξιδιωτικής ασφάλισης φροντίζουν να σας αποζημιώσουν και για τις συνήθεις «στραβοτιμονιές» των ταξιδιών όπως είναι η ακύρωση ενός προγραμματισμένου ταξιδιού ή η απώλεια αποσκευών ή εγγράφων. Επιπλέον παρέχουν και νομική προστασία.

Αν έχετε αμελήσει να φροντίσετε για την κάλυψή σας, μπορείτε να επανορθώσετε ακόμα και την τελευταία στιγμή.

Αρκεί να μεσολαβεί μέχρι την αναχώρησή σας μια εργάσιμη ημέρα. Ο ασφαλιστικός σας σύμβουλος μπορεί άμεσα και υπεύθυνα να σας προτείνει ένα πρόγραμμα ταξιδιωτικής ασφάλισης το οποίο «ενεργοποιείται» μόνο για το διάστημα που εσείς θα δηλώσετε ότι βρίσκεστε στο εξωτερικό.

Αλλά και κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή μπορείτε να ασφαλιστείτε ηλεκτρονικά. Πολλά ταξιδιωτικά γραφεία και αεροπορικές εταιρίες έχουν στις ιστοσελίδες τους φόρμα ασφάλισης ταξιδιού την οποία μπορείτε να υποβάλετε ακόμα και τις αργίες πριν κάνετε check in στο αεροδρόμιο.

Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας

Αν ο προορισμός σας είναι κάποια από τις χώρες της Ε.Ε. εκτός από την ταξιδιωτική ασφάλιση έχετε και άλλη εναλλακτική λύση. Προνοήστε να εφοδιαστείτε με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας, η οποία σας παρέχει την απαιτούμενη ιατρική περίθαλψη στη χώρα της Ε.Ε. που θα ταξιδέψετε.

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας εκδίδεται δωρεάν από τον ΕΟΠΥΥ και αποτελεί το «διαβατήριο» εισόδου σας στο δημόσιο σύστημα υγείας των ευρωπαϊκών χωρών. Δηλαδή σας προσφέρει πρόσβαση στην κρατική περίθαλψη κατά την προσωρινή σας διαμονή σε μία από τις 28 χώρες της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτεστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία, με τους ίδιους όρους και το ίδιο κόστος (σε ορισμένες χώρες δωρεάν) με τους ασφαλισμένους της εν λόγω χώρας.

Πρέπει να γνωρίζετε όμως ότι Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας δεν υποκαθιστά την ταξιδιωτική ασφάλιση. Δηλαδή δεν καλύπτει α) υγειονομική περίθαλψη σε ιδιωτικό νοσοκομείο β) δαπάνες όπως το αεροπορικό εισιτήριο επιστροφής στη χώρα σας ή την απώλεια/κλοπή περιουσιακών στοιχείων, αποσκευών κλπ. γ) δε σας καλύπτει αν ταξιδεύετε με σκοπό να νοσηλευτείτε στο εξωτερικό και δ) δεν εγγυάται τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας.

Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης κάθε χώρας διαφέρουν. Έτσι , υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν σε μια χώρα ( π.χ. Γερμανία) μπορεί να μην παρέχονται δωρεάν σε μια άλλη. Αν πρέπει να πληρώσετε εκ των προτέρων, η κάρτα εγγυάται ότι θα λάβετε πίσω τα χρήματά σας στην εν λόγω χώρα ή, αν δεν μπορέσατε να ολοκληρώσετε τη διαδικασία επιστροφής χρημάτων, στη δική σας χώρα αμέσως μετά την επιστροφή σας από τον ΕΟΠΥΥ.

Ποιες πληροφορίες αναγράφονται στην κάρτα

Τα μόνα προσωπικά στοιχεία που αναγράφονται στην Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας είναι το ονοματεπώνυμο του κατόχου της κάρτας, ο προσωπικός αριθμός ταυτότητας και η ημερομηνία γέννησης. Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας δεν περιέχει ιατρικά δεδομένα.