Τα περισσότερα συμβόλαια υγείας παρέχουν εκτός των άλλων και ένα «δωρεάν προληπτικό έλεγχο» μια αφορά το χρόνο με εξετάσεις ανάλογα με την ηλικία του ασφαλισμένου. Επιπλέον τα συμβόλαια πρωτοβάθμιας περίθαλψης παρέχουν προληπτικές εξετάσεις σε συνεργαζόμενα διαγνωστικά κέντρα δωρεάν ή με μια ελάχιστη συμμετοχή επί του τελικού κόστους.

Αναλυτικότερα το δωρεάν τσεκ απ και τα άλλα εκπτωτικά πακέτα εξετάσεων συνήθως περιλαμβάνουν:

-Eξετάσεις στα συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα με προνομιακές εκπτώσεις (π.χ. από 30 έως και 60%) επί του ιδιωτικού τιμοκαταλόγου ανάλογα το πρόγραμμα και την εταιρεία.

-;Eναν αριθμό δωρεάν ιατρικών επισκέψεων σε συμβεβλημένα νοσοκομεία καθώς και δωρεάν επίσκεψη σε συγκεκριμένες ειδικότητες (π.χ. Παθολόγου, Καρδιολόγου, Ορθοπεδικού κ.λπ.) σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού. Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσετε τι παροχές δικαιούστε και πόσο αυξάνεται το ασφάλιστρό σας αν ζητήσετε το πρόγραμμά σας να καλύπτει επισκέψεις σε γιατρούς και οδοντίατρο.

– eιδικά για τις ασφαλισμένες, ο ετήσιος έλεγχος περιλαμβάνει μαστογραφία και υπέρηχο στήθους.

Υπάρχουν δύο τύποι Μαστογραφίας, η ψηφιακή μαστογραφία  (DR digital radiography) και η ψηφιοποιημένη αναλογική μαστογραφία (CR computed radiography). Καλό θα ήταν πριν αποφασίσει για το είδος της εξέτασης η ασφαλισμένη γυναίκα να έχει συζητήσει με το γιατρό της.

Ας δούμε ενδεικτικά τις εξετάσεις check up για τις ενήλικες ασφαλισμένες που περιλαμβάνονται στα συμβόλαια υγείας μεγάλων εταιριών: Γενική αίματος, ούρων, σάκχαρο, κρεατινίνη ορού, ουρία, ουρικό οξύ, ολικά λευκώματα, αλκαλική φωσφατάση, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια. HDL, LDL, SGOT, SGPT, yGT, HKΓ, υπέρηχο μαστών ( για ασφαλισμένες έως 40 ετών) μαστογραφία( για ασφαλισμένες άνω των 40 ετών, test pap, ακτινογραφία θώρακος, καρδιολογική εξέταση.