Η ελληνική κοινωνία είναι παιδοκεντρική. Ο γονέας προτιμά να στερηθεί ο ίδιος πράγματα προκειμένου να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον στο παιδί του. Ακολουθεί τις ίδιες παραδοσιακές αξίες, αφού και οι δικοί του γονείς του έδωσαν εφόδια, κάνοντας μικρές ή μεγαλύτερες θυσίες. Η πρόληψη και η φροντίδα στον τομέα της υγείας αλλά και η πρόνοια για τις σπουδές ανήκουν στις βασικές προτεραιότητες των γονέων. Τα παλαιότερα χρόνια οι συνετοί γονείς, με τη συνεισφορά γιαγιάδων και παππούδων, άνοιγαν λογαριασμό για τις σπουδές του παιδιού την ίδια ημέρα που εκείνο γεννιόταν. Ιδίως η σημερινή γενιά γονέων που βιώνει τα χρόνια της οικονομικής κρίσης έχει συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικό είναι να τρέχει παράλληλα ένα πρόγραμμα ασφάλισης και υγείας για τα παιδιά και να υπάρχει ένα «μαξιλαράκι» για οικονομική βοήθεια στην τράπεζα -για καλό και για κακό.

Μεγαλώνουν γερά παιδιά
Η υγεία πάντα προέχει, πόσο μάλλον όταν αφορά τα παιδιά. Τα Ελληνόπουλα σε γενικές γραμμές είναι γερά παιδιά, καθώς το 98% των παιδιών κάτω των 16 ετών στην Ελλάδα έχει καλή υγεία σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που βρίσκεται στα 95,9%, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Για να εξασφαλιστεί η καλή υγεία των παιδιών, η πρόληψη είναι απαραίτητη. Από βρέφη ξεκινούν τις επισκέψεις στον παιδίατρο για τα εμβόλια και τις ιώσεις. Σκεφθείτε μόνο ότι τον πρώτο χρόνο της ζωής τους τα παιδιά μπορεί να επισκεφθούν ακόμη και 12 φορές τον παιδίατρο για την καθιερωμένη παρακολούθηση της ανάπτυξης και της ψυχοκινητικής τους εξέλιξης. Το κόστος των επισκέψεων ξεπερνάει τα 500 ευρώ τον χρόνο (με τους πιο συγκρατημένους υπολογισμούς) και συνεχίζεται αμείωτο ως την ηλικία των 5 τουλάχιστον. Την ίδια ώρα ορισμένες συνηθισμένες παιδικές ασθένειες ή και μικρά ατυχήματα αποτελούν αιτίες για τις οποίες ένα παιδάκι μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία, κάτι που συνεπάγεται επίσης υψηλό -εκτός προγραμματισμού- κόστος. Δυστυχώς, υπάρχουν και πιο βαριά περιστατικά που μπορεί να σημαδέψουν την παιδική ηλικία και να απειλήσουν τη ζωή όπως η πνευμονία, η μηνιγγίτιδα και ο παιδικός καρκίνος. Το πιθανότερο είναι να μη συμβεί κάτι τέτοιο σε ένα παιδί. Ωστόσο, αν συμβεί, ο γονέας πρέπει να μπορεί να το αντιμετωπίσει, παρέχοντάς του τη δυνατότητα για έγκαιρη, υψηλού επιπέδου περίθαλψη.

Ένα καλό ασφαλιστήριο συμβόλαιο αποτελεί τη λύση για την εξασφάλιση της υγείας του παιδιού, καθώς καλύπτει τη νοσηλεία του στο παιδιατρικό τμήμα ιδιωτικής κλινικής. Αλλά και στο δημόσιο νοσοκομείο να νοσηλευτεί, το ιδιωτικό συμβόλαιο μπορεί να καλύψει τα έκτακτα έξοδα που θα δημιουργηθούν.

Προσοχή! Έμπειροι ασφαλιστικοί σύμβουλοι συμβουλεύουν να επιλέξετε πρόγραμμα που να καλύπτει τα έξοδα πριν και μετά τη νοσηλεία, καθώς και τα αντίστοιχα αποκατάστασης, διότι κοστίζουν ακριβά. Η ασφαλιστική αγορά μόλις πρόσφατα άρχισε να καλύπτει τα έξοδα των κέντρων αποκατάστασης ασθενών, με την πλειονότητα ασφαλιστηρίων συμβολαίων να μην τα περιλαμβάνει.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένες εταιρείες παρέχουν προγράμματα με υπολογίσιμες οικογενειακές εκπτώσεις (που φτάνουν το 50% για το τρίτο παιδί και είναι δωρεάν από το 4ο και έπειτα) σε όσους επιθυμούν να ασφαλίσουν όλα τα μέλη της οικογένειάς τους, ενώ η πληρωμή των ασφαλίστρων μπορεί να γίνεται σε δόσεις, ανά μήνα, τρίμηνο, εξάμηνο ή και ετησίως.

Πακέτα & καλύψεις

Συμπληρωματικά με το βασικό νοσοκομειακό πρόγραμμα μπορεί να αγοραστεί και ένα πακέτο για πρωτοβάθμια φροντίδα με προσιτό κόστος, το οποίο θα περιλαμβάνει επισκέψεις στον παιδίατρο, διαγνωστικές εξετάσεις (με επιλογή του ανώτατου ορίου κάλυψης και τη συμμετοχή του ασφαλισμένου στα έξοδα) και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε περίπτωση ατυχήματος. Επιπλέον το πακέτο περιλαμβάνει δωρεάν και ειδικό ετήσιο check up.

Παράδειγμα: Ένα παιδικό πρόγραμμα υγείας που κοστίζει 350-500 ευρώ ετησίως παρέχει ανώτατο όριο εξόδων €700.000,00 ανά νοσηλεία στην Ελλάδα, ετήσιο check up, κάλυψη επείγουσας μεταφοράς – αερομεταφοράς, έξοδα αποκλειστικής νοσηλεύτριας, δυνατότητα απεριόριστων επισκέψεων σε παιδιάτρους ή άλλους γιατρούς με μικρή συμμετοχή, κάλυψη έως €1.500/χρόνο για διαγνωστικές εξετάσεις σε συμβεβλημένα κέντρα, κάλυψη πακέτου ιατρικών εξετάσεων για σχολεία και αθλητικές δραστηριότητες, κάλυψη ετήσιου οφθαλμολογικού ελέγχου σε συμβεβλημένα οφθαλμολογικά κέντρα.

Πτυχίο στην αποταμίευση
Όταν αρχίζει η νέα σχολική χρονιά ή κάθε φορά που ανακοινώνονται η βαθμολογία των πανελλαδικών και οι βάσεις των σχολών, όλοι σκέπτονται το ακαδημαϊκό μέλλον των παιδιών τους ακόμα και αν είναι μικρά. Ενδεχόμενο ατύχημα, νοσηλεία, ιδιωτικό σχολείο, φροντιστήριο, αλλά και οι σπουδές στο εξωτερικό είναι ανοιχτές πιθανότητες που προβληματίζουν – ιδίως σε αυτό το οικονομικά δύσκολο περιβάλλον. Μάλιστα, η σημερινή νέα γενιά πρέπει να παλέψει πιο σκληρά από την προηγούμενη για να θέσει γερές επαγγελματικές βάσεις και να αναπτυχθεί οικονομικά και κοινωνικά. Κάθε χρόνο μπροστά στη βάσανο των Πανελλαδικών Εξετάσεων χιλιάδες παιδιά και γονείς αγωνιούν για το μέλλον. «Αν δεν περάσει, θα αντέξουμε το κόστος των σπουδών σε μια ιδιωτική σχολή ή στο εξωτερικό; Κι αν περάσουν σε άλλη πόλη πώς θα στηρίξουμε οικονομικά τις σπουδές τους;», είναι μερικά κρίσιμα ερωτήματα που ταλανίζουν τους γονείς. Απόλυτα δικαιολογημένα. Παγκόσμια στοιχεία δείχνουν ότι η σημαντικότερη επιβάρυνση για έναν γονιό είναι το κόστος των σπουδών του παιδιού, την ίδια στιγμή που υπολογίσιμο ποσοστό πτυχιούχων είναι άνεργοι, ενώ η φυγή στο εξωτερικό φαντάζει ιδανική επιλογή – αν φυσικά οι γονείς μπορούν να αντέξουν το κόστος. Κάποιοι άλλοι εγκαταλείπουν για πάντα την Ελλάδα, ενώ κάποιοι άλλοι αναζητούν κεφάλαιο να στήσουν εδώ την πρώτη τους δουλειά.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο γονέας μπορεί να αισθάνεται πιο ήρεμος όταν μπορεί να στηρίξει το παιδί του μέσω ενός αποταμιευτικού προγράμματος, ενός λογαριασμού που άνοιξε στην παιδική του ηλικία. Κανείς δεν ξέρει πως θα είναι η οικονομία σε 18 χρόνια, δηλαδή όταν φτάσει η ώρα των αποφάσεων για ένα παιδί που γεννιέται σήμερα. Γι’ αυτό πρέπει να προνοήσει για να υποστηρίξει τη χρηματοδότηση των σπουδών του, το επαγγελματικό του ξεκίνημα ή να του προσφέρει ένα πρόσθετο εισόδημα για να πραγματοποιήσει τα μικρά και μεγάλα σχέδιά του. Δηλαδή, διαθέτοντας ένα μικρό σταθερό ποσό, ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες, μπορεί να δημιουργήσει σταδιακά έναν σεβαστό ποσό για τα παιδιά και να υποστηρίξει το μέλλον τους. Στη λήξη του προγράμματος το ενήλικο πια παιδί λαμβάνει το εγγυημένο κεφάλαιο της αποταμίευσης. Το κεφάλαιο αυτό μπορεί να καταβληθεί είτε με τη μορφή εφάπαξ ποσού είτε σε δόσεις, ανάλογα με την επιθυμία του ασφαλισμένου τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Σημειωτέον, το πρόγραμμα μπορεί να προσφερθεί και σε συγγενικά πρόσωπα (εγγόνι, ανίψια), με στόχο την εξασφάλιση ενός κεφαλαίου που θα το στηρίξει στα πρώτα νεανικά του χρόνια (φοιτητής, νέος επαγγελματίας).

Χαρακτηριστικά & Αποδόσεις
Τα αποταμιευτικά προγράμματα σπουδών:
– Έχουν ελάχιστο ασφάλιστρο, το οποίο κυμαίνεται ανάλογα με την εταιρεία από 30, 60 έως 90 ευρώ.
– Τα περισσότερα τέτοια προγράμματα σπουδών προβλέπουν ελάχιστη διάρκεια τα 10 έτη.
– Παρέχονται δύο επιλογές ασφαλίστρου, σταθερού ή αυξανόμενου κατ’ έτος. Στη λήξη του προγράμματος το παιδί μπορεί να λάβει το εγγυημένο ασφαλισμένο κεφάλαιο συν τις τυχόν επιπλέον αποδόσεις του προγράμματος.
– Το κεφάλαιο μπορεί να καταβληθεί είτε εφάπαξ, είτε ως μηναίο εισόδημα.

Τα προγράμματα προβλέπουν τη συνέχειά τους ακόμη και αν επιδεινωθούν οι οικονομικές δυνατότητες της οικογένειας, δηλαδή κάλυψη απαλλαγής πληρωμής ασφαλίστρων του συμβαλλόμενου λόγω ανικανότητας για εργασία από ασθένεια ή ατύχημα, αλλά και ευνοϊκές ρυθμίσεις σε περιπτώσεις ανεργίας.
Παράδειγμα: Πρόγραμμα διάρκειας 25 ετών από το πρώτο έτος της ηλικίας του παιδιού, με μηνιαίο ασφάλιστρο €100 ευρώ και δυνατότητα αναπροσαρμογής ασφαλίστρων 3% για βελτιστοποίηση του αποτελέσματος. Το πρόγραμμα παρέχει εγγυημένο εφάπαξ €37.940 ή μηνιαία πρόσοδο για 5 έτη €657/μήνα και για 10 έτη €341/μήνα.