Μία από τις πρώτες συμβουλές που δίνουν οι ασφαλιστές προς τον κάτοχο ασφαλιστηρίου συμβολαίου υγείας είναι να χρησιμοποιεί πάντα τις καλύψεις του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να ωφελείται από τα μπόνους και τις εκπτώσεις που παρέχουν οι ασφαλιστικές εταιρίες.

Ο ασφαλισμένος πρέπει να ενημερώσει την εταιρία αν στα έξοδα νοσηλείας θα συμμετάσχει και άλλος φορέας, όπως ο ΕΟΠΥΥ ή και το ομαδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο που έχει στην εργασία του.

Ανάλογα με το ποσό της συμμετοχής στα έξοδα νοσηλείας του άλλου φορέα μειώνεται η απαλλαγή ή και μηδενίζεται, εάν το ποσό είναι ίσο ή και μεγαλύτερο από αυτήν. Απαλλαγή είναι το ποσό που βγάζετε από την τσέπη σας για να συμμετέχετε στα έξοδα νοσηλείας τα οποία πέραν του ποσού της απαλλαγής, καλύπτονται από την ασφαλιστική σας εταιρία.

Ορισμένα προγράμματα υγείας όχι μόνο μειώνουν την απαλλαγή, αλλά σας επιστρέφουν χρήματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Generali που διαθέτει πολύ γενναιόδωρο μπόνους καλής χρήσης. Δηλαδή σε περίπτωση που άλλος ασφαλιστικός φορέας καταβάλλει ποσό μεγαλύτερο από το ποσό της απαλλαγής, τότε το 50% της διαφοράς με ανώτατο όριο τα 5.000€ καταβάλλεται στον πελάτη με τη μορφή μπόνους.

Για να εκμεταλλευτούν όμως ασφαλιστές και ασφαλισμένοι τις καλύψεις του ΕΟΠΥΥ πρέπει να τις ξέρουν. Οι κυριότερες παροχές του δημοσίου φορέα είναι οι εξής:

Νοσηλεία, διατροφή και κάθε φύσεως ενδονοσοκομειακή ιατρική, νοσηλευτική και φαρμακευτική προς αυτόν φροντίδα. Επίσης προβλέπει την δέουσα αγωγή και θεραπεία για αποκατάσταση σωματικών και ψυχικών αναπηριών καθώς και τις αναγκαίες θεραπείες, διαγνωστικές εξετάσεις και κάθε αναγκαία φαρμακευτική αγωγή. Στα πλαίσια της περίθαλψης ο οργανισμός παρέχει σε όλους τους δικαιούχους του υπηρεσίες αποκατάστασης- αποθεραπείας καθώς και ψυχιατρική περίθαλψη.

Η παραπομπή για νοσηλεία γίνεται από ιδιώτες γιατρούς ή από δομές του δημοσίου. Στα επείγοντα περιστατικά δεν απαιτείται παραπεμπτικό.

Συνήθως η συμβολή του ΕΟΠΥΥ αφορά στα φάρμακα και στις διαγνωστικές εξετάσεις. Δηλαδή δεν καλύπτει τα έξοδα του δωματίου σε ιδιωτικό θεραπευτήριο.