Ένα στα είκοσι άτομα θα εμφανίσει κάποια στιγμή σκωληκοειδίτιδα στην ζωή του, ενώ αρκετά συχνά εμφανίζεται και σε παιδιά.

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση, τώρα πλέον λαπαροσκοπικά.

Η πάθηση/ασθένεια σκωληκοειδίτιδα στα ασφαλιστήρια υγείας δεν συναντάται ούτε στις κατονομαζόμενες παθήσεις που αποζημιώνονται με χρονική αναμονή ούτε στις εξαιρέσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος αποζημιώνεται για την επέμβαση εφόσον η ασθένεια εκδηλώθηκε 30 ημέρες έπειτα από την αρχική έναρξη του συμβολαίου υγείας.

Η χειρουργική επέμβαση σκωληκοειδεκτομής αναφέρεται ρητά στον Πίνακα Κατάταξης Βαρύτητας Επεμβάσεων Γενικής Χειρουργικής των συμβολαίων υγείας όλων των εταιρειών στην κατηγορία Μεσαίες Επεμβάσεις και αποζημιώνεται σύμφωνα με τα όρια και τις παροχές του εκάστου συμβολαίου και εταιρείας.

Την ίδια αντιμετώπιση έχουν από τις ασφαλιστικές εταιρίες αυτού του είδους οι «διαδεδομένες» παθήσεις όπως η αφαίρεση της χολής και η αφαίρεση πέτρας από τη χολή. Καλύπτονται οι επεμβάσεις και τα έξοδα νοσηλείας είτε απαιτείται διανυκτέρευση είτε ο ασθενής αποχωρεί αυθημερόν (one day clinic). Πριν από την καταβολή της αποζημίωσης αφαιρείται η λεγόμενη απαλλαγή (ποσό ίσο με 500, 1000, 1.500 ευρώ) που πληρώνει από την τσέπη του ο πελάτης. Στη νοσηλεία χωρίς διανυκτέρευση γίνεται συνήθως χρήση του 50% του ποσού της απαλλαγής εκτός αν «τρέχει» ειδικό πρόγραμμα με εκπτώσεις.

Σε ποιες περιπτώσεις αυτές οι παθήσεις δε θεωρούνται ασθένεια αλλά ατύχημα;

Όταν μετά από τροχαίο ατύχημα, για παράδειγμα, επήλθε τραυματισμός στη χολή ή ρήξη σπλήνας.

Σε αυτή την περίπτωση, όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις ατυχημάτων, η επέμβαση και τα έξοδα νοσηλείας καλύπτονται από την πρώτη ημέρα ισχύος του ασφαλιστικού συμβολαίου εφόσον έχει πληρωθεί ολόκληρο το ασφάλιστρο ή η πρώτη δόση του.