Ο βασικός λόγος που ασφαλιζόμαστε είναι για να αντιμετωπίσουμε μια ακριβή νοσηλεία. Ο πολίτης με μεσαίο εισόδημα εξαντλείται οικονομικά, αν πληρώσει από την τσέπη του επεμβάσεις και νοσηλείες για μεγάλο διάστημα. Το ποσό μάλιστα μπορεί να διπλασιαστεί αν χρειαστεί να νοσηλευτεί στο εξωτερικό. Ποιο είναι όμως το ύψος της αποζημίωσης που μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς;

Η απάντηση εξαρτάται από το είδος του ασφαλιστηρίου υγείας, καθώς στην αγορά υπάρχουν δύο είδη ασφαλιστηρίων όσον αφορά το όριο εξόδων που καλύπτουν.

1. Τα ασφαλιστήρια που θέτουν όριο ανά νοσηλεία. Για παράδειγμα το μέγιστο ποσό εξόδων που μπορεί να καλύψει μια ασφαλιστική για μια νοσηλεία, μπορεί να είναι €600.000 κατά περίπτωση.

2. Τα ασφαλιστήρια που βάζουν όριο στο ασφαλισμένο ποσό ανά έτος ασφάλισης. Δηλαδή το μέγιστο ποσό εξόδων που μπορεί να καλύψει μια ασφαλιστική για ένα έτος μπορεί να είναι 600.000€ ετησίως.

Οι ασφαλιστές συμβουλεύουν να προτιμήσετε υψηλό όριο έως €500.000 κατά περιστατικό.

Αντίστοιχα υψηλό όριο έως και 1 εκ. ευρώ συνιστάται στα συμβόλαια με ετήσιο όριο, καθώς μπορεί το όριο να εξαντληθεί λόγω διαδοχικών νοσηλειών. Φυσικά το πλεονέκτημα του ετήσιου ορίου αντί του κατά περιστατικό είναι ότι κάθε χρόνο ανανεώνεται το όριο κάλυψης και έτσι αρχίζετε με ανανεωμένο ασφαλισμένο ποσό. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην περίπτωση των χρόνιων ασθενών.

Πάντως οι ασφαλιστές θεωρούν απίθανο να ξεπεραστούν αυτά τα όρια εντός των συνόρων. Μόνο νοσηλείες στο εξωτερικό στοιχίζουν περισσότερο.

Εφιστούν ωστόσο την προσοχή στις περιπτώσεις οικογενειακών προγραμμάτων υγείας που έχουν ετήσιο όριο κάλυψης. Αν ένα μέλος της οικογένειας χρειαστεί ακριβή νοσηλεία, τα υπόλοιπα μέλη κινδυνεύουν να μείνουν «ακάλυπτα».