Σε ποιον δεν αρέσουν τα παιχνίδια στην παραλία και οι θαλάσσιες δραστηριότητες στην διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών; Όμως τα ασφαλιστικά συμβόλαια υγείας τα χωρίζουν σε δύο κατηγορίες. Σε αυτά που δεν θέτουν σε υψηλό κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα του ασφαλισμένου όπως ποδήλατο θαλάσσης και το κανό και στα λεγόμενα extreme sports.

Ασφαλώς οι θαλάσσιες δραστηριότητες οι οποίες δεν θέτουν σε υψηλό κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα του/ης ασφαλισμένου/ης και δεν κατονομάζονται μέσα στις γενικές ή ειδικές εξαιρέσεις των συμβολαίων υγείας αποζημιώνονται από όλα τα συμβόλαια.

Δηλαδή σε περίπτωση ατυχήματος στη διάρκεια μιας ήπιας δραστηριότητας, η εταιρία θα καλύψει τα έξοδα νοσηλείας του ασφαλισμένου. Δε θα συμβεί όμως το ίδιο με τα επικίνδυνα αθλήματα που έχουν πολλούς φανατικούς στη διάρκεια του καλοκαιριού. Ποια είναι αυτές οι επικίνδυνες δραστηριότητες;

Αετοσανίδα (kitesurfing), θαλάσσιο σκι (water ski), αλεξίπτωτο θαλάσσης (parasailing), αλεξίπτωτο θαλάσσης με ρυμούλκηση από ταχύπλοο, βουτιά από ουρανό (skydiving), αναρρίχηση χωρίς εξοπλισμό ασφαλείας (bouldering), πέρασμα από βραχώδη ακτή (coasteering), καταδύσεις, θαλάσσια εκτόξευση (flyboard), διαδρομές σε ποτάμια, κατάβαση βουνών κ.α.

Οι ασθένειες και τα ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν στους λάτρεις των extreme sports περιλαμβάνονται στις γενικές εξαιρέσεις όλων των συμβολαίων ζωής/υγείας όλων των εταιρειών. Σε ορισμένα συμβόλαια κατονομάζονται ρητά όλες οι δραστηριότητες που εξαιρούνται και σε ορισμένα άλλα απορρέει από την Γενική Εξαίρεση της συμμετοχής του ασφαλισμένου σε extreme sports.

Συναντώνται βέβαια και ορισμένα παραδείγματα ασφαλισμένων για τους οποίους η κάθε εταιρεία αξιολογεί μεμονωμένα σύμφωνα με την πολιτική της και παρέχει κάλυψη κατά περίπτωση με ειδικούς όρους, προσθήκη επιπλέον ασφαλίστρου, ειδικών προϋποθέσεων, ή και συγκεκριμένων παροχών κ.α.

O ασφαλιστής ενημερώνει τον υποψήφιο ασφαλισμένο για την πολιτική της εταιρίας σε αυτό το θέμα. Μάλιστα στο ερωτηματολόγιο της αρχικής αίτησης ασφάλισης όλων των εταιρειών περιλαμβάνεται σχετική ερώτηση για δραστηριότητες και τα extreme sports. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να ενημερώσει τον διαμεσολαβητή και την εταιρεία εάν εκούσια θέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο.