To κόστος ασφάλισης υγείας αυξάνεται με το πέρασμα των ετών καθώς στατιστικά ο ασφαλιστικός κίνδυνος είναι υψηλότερος. Στις νεαρές ηλικίες το ασφάλιστρο είναι πράγματι χαμηλότερο γι’ αυτό και οι ασφαλιστές συμβουλεύουν «όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα».
Πολλοί ρωτούν ωστόσο, τι να την κάνει την ασφάλιση ένας 18άρης που σφύζει από υγεία;
Η απάντηση είναι ότι:
α) Tον καλύπτει στην περίπτωση ατυχήματος ή στην περίπτωση μιας απρόβλεπτης περίθαλψης με υψηλή δαπάνη. Για παράδειγμα ένα νεαρό παιδί 18 ετών μπορεί να έχει ασφάλιστρο από 250-300 ευρώ το χρόνο με αρκετά καλές παροχές.
β) Στα 25 ένας νέος εργαζόμενος μπορεί να «χτίσει», ανάλογα με τα οικονομικά του, ένα ασφαλιστήριο ξεκινώντας από τα βασικά (λόγω ηλικίας), όπως ατυχήματα, εξετάσεις και ιατρούς και αντίστοιχα τα νοσοκομειακά προγράμματα που είναι πολύ φθηνά σε αυτές τις ηλικίες. Μάλιστα, με κάποια μικρή συμμετοχή του ασφαλισμένου στα έξοδα του νοσοκομείου, μπορεί κανείς να πετύχει ακόμη φθηνότερα ασφάλιστρα.
γ) Στα 30 ένας άντρας με χαμηλό εισόδημα, που δε μπορεί να διαθέσει πολλά χρήματα μπορεί να έχει κάλυψη υγείας με περίπου 300-430 ευρώ ετησίως. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κάλυψη πρωτοβάθμια (γιατρούς, διαγνωστικές εξετάσεις) και δευτεροβάθμια σε ιδιωτικά νοσοκομεία, επείγουσα ιατρική βοήθεια και αποζημίωση σε περίπτωση ατυχήματος.
δ) Ένας άνδρας 40 ετών, μπορεί να ασφαλιστεί με ένα πρόγραμμα κόστους 500 ευρώ ανά έτος. Αυτό το πρόγραμμα προβλέπει απαλλαγή 1.000-1.500 ευρώ και ετήσιο όριο αποζημίωσης κοντά στις 300.000 ευρώ.
ε) Όσο μεγαλώνουμε τόσο αυξάνεται το κόστος. Ιδίως μετά τα 50 εξαιρούνται περισσότερες καλύψεις, η εταιρία μπορεί να μας ζητήσει επασφάλιστρο (αυξημένο ασφάλιστρο λόγω αυξημένου κινδύνου) ή υψηλό ποσό συμμετοχής στα έξοδα νοσηλείας.
Ωστόσο υπάρχουν πλέον προγράμματα τα οποία είναι προσιτά και για την ασφάλιση υγείας σε μεγαλύτερες ηλικίες, κάτι το οποίο δεν ίσχυε κατά το παρελθόν, καθώς η ασφαλιστική αγορά διαρκώς προσαρμόζεται στις ανάγκες της εποχής μας.