Κληρονομικές, γενετικές και συγγενείς διαταραχές και παθήσεις είναι όροι που συχνά συγχέονται και χρησιμοποιούνται λανθασμένα ως εναλλακτικές για να περιγράψουν την ίδια περίπτωση.
Μια κληρονομική διαταραχή είναι πάντα γενετική, δεδομένου ότι τα γονίδια μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά. Αντιθέτως, μια γενετική διαταραχή δεν είναι πάντα κληρονομική αλλά μπορεί να οφείλεται σε de novo (αυθόρμητες) χρωμοσωμικές όσο και γονιδιακές μεταλλάξεις, οι οποίες απουσιάζουν από τον γονέα και προκύπτουν μετά την γονιμοποίηση (μεταζυγωτικές διεργασίες). Μια συγγενής (ή εκ γενετής) διαταραχή είναι μια κατάσταση που υπάρχει από τη γέννηση και μπορεί να είναι κληρονομική (π.χ. λυσοσωμιακές διαταραχές που οφείλονται σε έλλειψη ενζύμων από τα κύτταρα) ή μη κληρονομική, όπως εμβρυϊκές δυσπλασίες που οφείλονται στην έκθεση της εγκύου σε ρύπους, παθογόνα ή φάρμακα κ.α..
Θαλασσαιμίες, δρεπανοκυτταρική αναιμία ή κυστική ίνωση είναι από τις πιο γνωστές κληρονομικές παθήσεις, σε αντίθεση ίσως με το σύνδρομο Bloom που πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο για διάφορους τύπους καρκίνου κατά 150-300 φορές συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Διαταραχές του νευρικού σωλήνα όπως η δισχιδής ράχη είναι συγγενείς ανωμαλίες που οφείλονται συνήθως σε συνδυασμό κληρονομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η αρθρογρύπωση έπειτα, είναι μια άγνωστης αιτιολογίας συγγενής νευρομυϊκή πάθηση, χωρίς όμως κληρονομικό ή γενετικό υπόστρωμα, ενώ για τις σχιστίες στα χείλη (λαγόχειλο) ενοχοποιούνται η κληρονομικότητα, περιβαλλοντικοί παράγοντες και γενετικά σύνδρομα.
Πώς καλύπτουν τέτοιες περιπτώσεις τα ασφαλιστικά προγράμματα υγείας του παιδιού ή του γονέα που θέλει να εντάξει το παιδί στο δικό του δικό του συμβόλαιο;
Βέβαιες εξαιρέσεις
Το συμβόλαιο με βεβαιότητα δεν θα καλύψει οποιαδήποτε από τις προαναφερθείσες ασθένειες, διαταραχές και σύνδρομα, αν ήταν γνωστά στον ασφαλισμένο κατά τη σύναψη της ασφάλισης και το απέκρυψε.
Μια κατηγορία που εξαιρείται σε αρκετά προγράμματα υγείας είναι οι κληρονομικές ή εκ γενετής παθήσεις του νευρικού και μυοσκελετικού συστήματος, με ορισμένα ωστόσο να αφήνουν ένα «παραθυράκι» στους όρους τους, εξηγώντας πως δεν καλύπτουν τη συντηρητική θεραπεία. Στους πίνακες με τις επεμβάσεις εντοπίζονται επεμβάσεις όπως οστεοτομίες λεκάνης για συγγενή δυσπλασία του ισχίου ή η τοποθέτηση βαλβίδας εγκεφάλου, επέμβαση που διενεργείται άμεσα στην περίπτωση συγγενούς υδροκεφάλου. Είναι συνεπώς απαραίτητες οι διευκρινίσεις από τον ασφαλιστικό πάροχο.
Εξαιρούνται επίσης από το σύνολο σχεδόν των ασφαλιστικών προγραμμάτων υγείας οι περιπτώσεις κυστικής ίνωσης, πολυκυστικής νόσου, οικογενούς πολυποδίασης, γενετικές αιματολογικές παθήσεις (αιμορροφιλία, κληρονομικές αναιμίες, συγγενείς ανεπάρκειες παραγόντων πήξης κ.α.), μεταβολικές παθήσεις όπως η οικογενής αμυλοείδωση και νοσήματα αποθήκευσης γλυκογόνου, χρωμοσωμικές διαταραχές (π.χ. σύνδρομο Down) και γενετικά σύνδρομα καθώς και οι διαγνωστικές εξετάσεις που αφορούν έλεγχο χρωμοσωμάτων, γονιδίων, ενζύμων ή αμινοξέων.
Κάποιες εταιρείες ακολουθούν αυστηρά κριτήρια και εξαιρούν συγγενείς παθήσεις και διαταραχές του καρδιαγγειακού συστήματος (διαβάστε περισσότερα εδώ).
Κάλυψη με χρονική αναμονή
Οι εταιρείες που θα αναλάβουν τις δαπάνες υγείας για τέτοιες περιπτώσεις θέτουν ως προϋπόθεση ο ασφαλισμένος να μην γνώριζε την ύπαρξή τους κατά τη σύναψη του συμβολαίου είτε να γνωστοποίησε την κατάσταση και, μετά την εκτίμηση του κινδύνου, να διαμόρφωσε ένα συμβόλαιο με ειδικούς όρους και εξαιρέσεις.
Η χρονική αναμονή μέχρι την κάλυψη συγγενών παθήσεων (ανεξαρτήτως αιτιολογίας τους) και των επιπλοκών τους μπορεί να ορίζεται στον ένα χρόνο ή αργότερα, ανάλογα κάποιες φορές με την περίπτωση. Έτσι, μπορεί στο ένα έτος να καλύπτονται συγγενείς παθήσεις και ανωμαλίες των οφθαλμών, του αναπνευστικού, πεπτικού, γεννητικού και ουροποιητικού συστήματος αλλά στα πέντε χρόνια της καρδιάς και των μεγάλων αγγείων.
Άλλες εταιρείες θα θέσουν μεγάλες αναμονές όπως 10 έτη για την ανάληψη νοσοκομειακής δαπάνης υγείας, θα αποζημιώσουν ωστόσο σημαντικά νωρίτερα (αναμονή ενός ή κάποιων μηνών) τα έξοδα εξωνοσοκομειακής περίθαλψης (φάρμακα, ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις κ.λπ).
Τέλος, μπορεί να προσφέρεται συγκεκριμένο όριο κάλυψης για συγγενείς παθήσεις όπως 20.000€ ή και 50.000€.
Διαβάστε επίσης:
Παθήσεις Οισοφάγου: Ποιες καλύψεις περιλαμβάνει το ασφαλιστήριο υγείας
Θυρεοειδοπάθειες: Πώς καλύπτονται εξετάσεις και επεμβάσεις
Εξετάσεις και επισκέψεις σε μη συμβεβλημένα ιατρικά κέντρα: Πότε και πώς καλύπτονται