Κάποιες φορές οι ενδιαφερόμενοι να ασφαλιστούν δεν απαντούν με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις των ασφαλιστικών συμβούλων για το ιατρικό τους ιστορικό και τις προϋπάρχουσες παθήσεις τους. Οι λόγοι είναι τρεις: Δε θεωρούν κάποιες παθήσεις σημαντικές, φοβούνται ότι η ασφαλιστική εταιρία δε θα εγκρίνει την αίτησή τους να ασφαλιστούν ή θα ανέβει το κόστος του ασφαλίστρου.

Το ρίσκο όμως που παίρνει ο ασφαλισμένος μπορεί αργότερα να του γυρίσει «μπούμερανγκ».

Ας αναφέρουμε ένα παράδειγμα. Ασφαλισμένος έκρινε σκόπιμο να μην αναφέρει το γεγονός ότι είχε υψηλή χοληστερόλη και έπαιρνε ένα απλό χαπάκι για τη ρύθμισή της.

Αρκετά χρόνια αργότερα χρειάστηκε να νοσηλευτεί για μεγάλο διάστημα μετά από ατύχημα. Το ιδιωτικό νοσοκομείο τον ενημέρωσε ότι τα έξοδα νοσηλείας του δεν εγκρίθηκαν από την ασφαλιστική εταιρία. Τι σχέση έχει όμως η χοληστερόλη με το ατύχημα; Φαινομενικά καμία.

Ωστόσο στα ψιλά γράμματα του συμβολαίου αναγράφεται ότι αν δε δηλωθούν τυχόν προβλήματα υγείας που προϋπάρχουν, θεραπείες οι οποίες ακολουθούνται, προηγούμενες νοσηλείες κ.λπ. , τότε  εταιρία μπορεί να επικαλεστεί δόλο του πελάτη και να καταγγείλει το συμβόλαιο.

Τι θα έκανε η ασφαλιστική εταιρία αν γνώριζε το προϋπάρχον πρόβλημα με τη χοληστερόλη;

Ενδεχομένως να είχε προσθέσει στο συμβόλαιο υγείας κάποιες προϋποθέσεις οι οποίες μπορεί να μην είχαν γίνει αποδεκτές από τον πελάτη και ως εκ τούτου να μην υπήρχε καν συμβόλαιο. Οι προϋποθέσεις αυτές μπορεί να ήταν η μη κάλυψη των περιστατικών που σχετίζονται με τη χοληστερόλη (π.χ. καρδιοπάθειες) για μερικά χρόνια ή να ζητούσε την καταβολή ενός πρόσθετου ασφαλίστρου (επασφάλιστρο).

Από την άλλη πλευρά οι εταιρίες περνούν στο άλλο άκρο και «τιμωρούν» την πλήρη ειλικρίνεια. Δεν είναι λίγες οι εταιρίες που αρνούνται την ασφάλιση όταν συνυπάρχουν σοβαρές αντενδείξεις ( π.χ. καρδιοπάθεια, χοληστερόλη και παχυσαρκία) ή εξαιρούν από την ασφάλιση σοβαρές και χρόνιες ασθένειες που χρήζουν συστηματικής φροντίδας, όπως είναι αιμοκάθαρση σε τεχνητό νεφρό, τραχειοτομίες, τελικού σταδίου καρκινοπαθείς, κλινήρη μη αυτοεξυπηρετούμενα άτομα κ.λπ. Γι αυτό χρειάζεται προσοχή κατά την επιλογή του νοσοκομειακού προγράμματος ώστε ο ασφαλισμένος να είναι καλυμμένος όχι μόνο στα ελαφριά αλλά και στα βαριά περιστατικά.