Το πρόγραμμα της ΝΔ δίνει έμφαση στη συμπληρωματική ασφάλιση μέσω των επαγγελματικών ταμείων και της ιδιωτικής ασφάλισης .

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι είναι αναγκαίο να «ζεσταθεί» ο κλάδος με την υιοθέτηση φορολογικών κινήτρων καθώς οι επικουρικές του δημοσίου πνέουν τα λοίσθια εξαιτίας του νέου τύπου υπολογισμού του νόμου Κατρούγκαλου σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς και την κυριαρχία των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Αλήθεια τι προσδοκίες μπορεί να έχει ο ασφαλισμένος από ένα επαγγελματικό ταμείο;

Για παράδειγμα ένας εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα που καταβάλλει εισφορά 100 ευρώ το μήνα επί 40 χρόνια , μπορεί να προσδοκά συμπληρωματική συνταξιοδοτική παροχή 200 ευρώ ενώ αν προστεθούν και οι αποδόσεις , μπορεί η παροχή να φτάσει 230 ευρώ.

Σήμερα στην Ελλάδα έχουν συσταθεί 20 Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (υποχρεωτικής και προαιρετικής ασφάλισης ) ενώ άλλα τέσσερα βρίσκονται στα σκαριά.

Τρία από τα ταμεία που λειτουργούν αφορούν τον κλάδο των ασφαλιστών. Συγκεκριμένα λειτουργεί ταμείο για τους εργαζόμενους στις ασφαλιστικές εταιρίες, ΤΕΑ για το προσωπικό της Interamerican αλλά και για τους συνεργάτες της ίδιας εταιρίας. Με τα ΤΕΑ , οι ασφαλιστές θα έχουν τη δυνατότητα για αποταμίευση και πρόβλεψη για τους οικονομικούς πόρους τους, όταν αποφασίσουν να κλείσουν τον επαγγελματικό κύκλο τους, ώστε να συμπληρώσουν τη σύνταξή τους. Όσον αφορά στο φορολογικό πλαίσιο λειτουργίας των ΤΕΑ στη χώρα μας, όπως αυτό καθορίζεται από τον Ν.4172/2013 οι εισφορές των μελών και εργοδοτών εκπίπτουν κατά 100% και δεν φορολογούνται οι εφάπαξ παροχές, ενώ οι συντάξεις φορολογούνται ως εισόδημα.

Στο τελικό στάδιο της διαδικασίας σύστασης βρίσκεται το επαγγελματικό ταμείο της ασφαλιστικής εταιρίας Interlife, των εργαζόμενων στα Ελληνικά Χρηματιστήρια και της εταιρίας λογισμικού ΒΕΤΑ. Επίσης σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις ΓΣΕΕ- εργοδοτών για την ίδρυση επαγγελματικού ταμείου των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα και των μελών του Πανελληνίου Φαρμακευτικού συλλόγου.

Ειδικότερα στόχος της δημιουργίας ενός εθνικού πολυ-επαγγελματικού ταμείου είναι η παροχή συμπληρωματικής ασφάλισης σε περίπου 2 εκατομμύρια εργαζομένους, μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Βάσει του τελευταίου σχεδίου που επεξεργάζονται οι κοινωνικοί φορείς, προκειμένου να ενταχθεί ως βασικός όρος στη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η ασφάλιση στον Β΄ Πυλώνα θα είναι υποχρεωτική και συμπληρωματική των παροχών που χορηγούνται από τους φορείς υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης (Α΄ Πυλώνας). Θα λειτουργεί με κεφαλαιοποιητικό σύστημα καθορισμένων εισφορών και η τελική παροχή θα εξαρτάται από τις αποδόσεις που θα επιτυγχάνονται. Θα χορηγείται δε, κατ’ επιλογήν του εργαζομένου, είτε εφάπαξ είτε μηνιαίως, με τη μορφή σύνταξης. Σύμφωνα με τους κοινωνικούς εταίρους, ακόμη και με μια εισφορά της τάξης του 2% (1%+1% για κάθε μέρος) θα συγκεντρωθούν κατά τη φάση ωρίμανσης του ταμείου ιδιαίτερα σημαντικά κεφάλαια.