Οι λεγόμενες «αναμονές», δηλαδή το διάστημα που πρέπει να περιμένει ο ασφαλισμένος από την έναρξη ισχύος του ασφαλιστηρίου υγείας του προκειμένου η εταιρία να καλύψει τα έξοδα νοσηλείας του αποτελούν ένα «αγκάθι» και πολλές φορές γίνονται αιτία προστριβών. Ο κυριότερος λόγος αυτών των προστριβών είναι η ελλιπής ενημέρωση του ασφαλισμένου, ο οποίος είτε δε διάβασε τα ψιλά γράμματα του συμβολαίου του είτε δεν ενημερώθηκε επαρκώς από τον ασφαλιστή του.
Όλα τα συμβόλαια προβλέπουν περιόδους αναμονής. Για παράδειγμα, οι γυναικολογικές επεμβάσεις (λαπαροσκοπικές κ.ά.) έχουν στις περισσότερες εταιρείες 12 μήνες αναμονή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν χρειαστεί να πραγματοποιήσετε μια τέτοια επέμβαση τους πρώτους μήνες που έχετε ασφαλιστεί, δεν θα έχετε κάλυψη. Αυτή ουσιαστικά αρχίζει να τρέχει μετά την πάροδο του 12μήνου. Στην περίπτωση, δε, που επιλέξετε να «κόψετε» το συμβόλαιο ή να αλλάξετε εταιρεία το κοντέρ μηδενίζεται και έτσι οι χρονικές αναμονές υπολογίζονται από την αρχή. Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτό ισχύει, τόσο στα ισόβια όσο και στα ετήσια προγράμματα.
Αν και οι χρονικές αναμονές διαφέρουν από εταιρία σε εταιρία, ο ασφαλιστικός σύμβουλος Αντώνης Ξαγοράρης μας δίνει το γενικό πλαίσιο στο οποίο κινούνται τα συμβόλαια υγείας για να μην «αιφνιδιαστούμε» δυσάρεστα όταν ζητήσουμε την κάλυψη της ασφαλιστικής μας εταιρίας.
1. Για 45 μέρες από την έναρξη της ασφάλισης ότι προκύψει από ασθένεια θεωρείται ως προϋπάρχουσα και δεν καλύπτεται.
2. Η κάλυψη των ατυχημάτων ξεκινά την επόμενη ημέρα από την εξόφληση.
3. .Μερικές από τις σημαντικότερες ασθένειες που έχουν χρονικές αναμονές είναι:
Σκολίωση ρινικού διαφράγματος(2ετη)
Σκωληκοειδεκτομή και αμυγδαλεκτομή (2 έτη)
Παθήσεις σπονδυλικής στύλης (πλην κακώσεων)
Επίδομα τοκετού και επιπλοκές εγκυμοσύνης
Αιμορροΐδες, κονδυλώματα, κύστη κόκκυγος.
4. Επίσης θα χρειαστεί να περιμένετε τουλάχιστον 6 μήνες για: παθήσεις αυτιώv, κύστες, παθήσεις θυρεoειδή, χoλoλιθίαση, χoλoκυστίτιδα, πέτρα στα vεφρά και ψαµµίαση (άµµoς).
5. Ακόμη δεν καλύπτονται τα έξοδα νοσηλείας στο εξωτερικό αν δεν παρέλθουν έξι μήνες από τη σύναψη του συμβολαίου.
Διαβάστε επίσης:
Τι δεν καλύπτουν τα προγράμματα υγείας
Ισόβιο Συμβόλαιο Υγείας: Τι πρέπει να ξέρουν όσοι το μετατρέπουν σε ετησίως ανανεούμενο