Τα παλαιά συμβόλαια υγείας θεωρούνται «ισόβια» και ισχύουν για όσα χρόνια οι ασφαλισμένοι –συμβαλλόμενοι αντέχουν να πληρώνουν τα εκάστοτε ετήσια ασφάλιστρα τα οποία είναι τσουχτερά σε σχέση με τα νεότερα ετησίως ανανεούμενα συμβόλαια υγείας.
Τι γίνεται λοιπόν αν ο ασφαλισμένος πήρε σύνταξη η υπέστη μείωση εισοδήματος και δε μπορεί να πληρώνει το ισόβιο συμβόλαιο;
Επισημαίνουμε ότι η ασφαλιστική εταιρία δεν έχει μονομερώς το δικαίωμα να αλλάξει το συγκεκριμένο ασφαλιστικό πρόγραμμα και να το αντικαταστήσει με προγράμματα νέας γενιάς.
Λόγω οικονομικής στενότητας ο ίδιος ο ασφαλισμένος δέχεται να υπογράψει νέο ετησίως ανανεούμενο συμβόλαιο το οποίο αντέχει η τσέπη του.
Ωστόσο τα χρόνια έχουν περάσει και έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.
Τι πολιτική ακολουθούν συνήθως οι εταιρίες όταν μετατρέπουν τα ετήσια συμβόλαια σε ετησίως ανανεούμενα; Θεωρούν ότι πρόκειται για νέο συμβαλλόμενο και υπογραμμίζουν όλες τις εξαιρέσεις και τις αναμονές που προβλέπονται η μεταφέρουν στο νέο συμβόλαιο την ασφαλισιμότητα του συμβαλλόμενου ανεξάρτητα από την ηλικία του;
Ευτυχώς σε γενικές γραμμές οι εταιρίες αναγνωρίζουν τον ασφαλισμένο ως παλαιό τους πελάτη με αποτέλεσμα να επιτρέπουν τη διατήρηση δύο προνομίων.
1. Δε θα υποστεί τις λεγόμενες αναμονές που προβλέπονται σε κάθε νέο ασφαλιστήριο υγείας. Δηλαδή για παράδειγμα, για να καλύψει μια επέμβαση η εταιρία πρέπει να έχουν περάσει 6 μήνες από την έναρξη ισχύος του συμβολαίου.
2. Δε θα εξαιρεθεί από την κάλυψη εξόδων για ασθένειες που εμφανίστηκαν αφού είχε υπογράψει το πρώτο συμβόλαιο όταν ήταν νέος και υγιής.
Ο ασφαλισμένος βεβαίως μπορεί να αρνηθεί να υπογράψει το νέο συμβόλαιο αν κρίνει ότι οι όροι δεν είναι ικανοποιητικοί και να αναζητήσει άλλη εταιρία.
Συνήθως όμως πιο εύκολα βρίσκεται μια συμβιβαστική λύση στην εταιρία στην οποία ο ασφαλισμένος είναι πελάτης χρόνια και πλήρωνε ανελλιπώς μέχρι σήμερα τα ασφάλιστρά του.
Η άλλη λύση είναι ο πελάτης να μην υπογράψει κανένα συμβόλαιο διακινδυνεύοντας ωστόσο να μείνει χωρίς ασφαλιστική κάλυψη σε μεγάλη ηλικία όταν έχει περισσότερο ανάγκη την συμβολή της εταιρίας του για να πληρώσει τα έξοδα νοσηλείας.
Διαβάστε επίσης
Έχετε συμβόλαιο υγείας; Έτσι θα αποζημιωθείτε γρηγορότερα για μία νοσηλεία
Συμβόλαιο Υγείας: Τρία κριτήρια SOS για να επιλέξετε τις αναγκαίες παροχές