Ογκολογικός ασθενής, προσερχόμενος στο ραντεβού για προγραμματισμένη χημειοθεραπεία σε μεγάλη ιδιωτική κλινική μιλούσε στο τηλέφωνο με τον ασφαλιστή του, ο οποίος δε μπορούσε να του απαντήσει με ακρίβεια αν το ασφαλιστήριο συμβόλαιό του καλύπτει τα έξοδα της θεραπείας του ενώ δεν διανυκτερεύει για νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Μπερδεμένος ο ασθενής, που δε του έφτανε το πρόβλημα υγείας του έπρεπε να λύσει μόνος του και τα διαδικαστικά, άρχισε δεύτερο γύρο τηλεφωνημάτων με την ασφαλιστική του εταιρία.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό, ξεκαθαρίζουμε ότι με εξαίρεση κάποια παλιά συμβόλαια υγείας, όλα τα νέα συμβόλαια καλύπτουν τα έξοδα της χημειοθεραπείας θεωρώντας τον ασφαλισμένο εσωτερικό ασθενή παρότι η θεραπεία είναι ημερήσια χωρίς νοσηλεία.

Ας δούμε και ποιες άλλα έξοδα καλύπτουν οι ασφαλιστικές εταιρίες στις περιπτώσεις των καρκινοπαθών.

Σύμφωνα πάντα με τους όρους κάθε συμβολαίου, σε γενικές γραμμές τα συμβόλαια καλύπτουν τις δαπάνες για νοσηλεία σε Ιδιωτικό ή Δημόσιο θεραπευτήριο, δαπάνες για νοσηλεία στο εξωτερικό, αμοιβές χειρούργου και αναισθησιολόγου, φάρμακα εντός νοσοκομείου, έξοδα πριν και μετά τη νοσηλεία, χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, άλλες θεραπείες που θα χρειαστούν, τυχόν χειρουργικά επιδόματα, επιδόματα σοβαρών ασθενειών, επιδόματα χρήσης δημόσιου ταμείου, έξοδα δεύτερης γνώμης κ.α.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες καλύπτουν τους ασθενείς εφόσον έχει παρέλθει ένα χρονικό διάστημα ισχύος του συμβολαίου, από την αρχική του έναρξη π.χ. 3, 6, 9, 12 μήνες και με την προϋπόθεση πως ο ασθενής όταν σύναψε το συμβόλαιο ήταν υγιής ή αποδεδειγμένα δεν γνώριζε πως νοσούσε.

Ωστόσο τα περισσότερα συμβόλαια υγείας  δίνουν έμφαση στην πρόληψη παρέχοντας την δυνατότητα ενός ετήσιου δωρεάν προληπτικού ελέγχου σε συνεργαζόμενα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ή ιδιωτικά θεραπευτήρια και με εξετάσεις ανάλογα την ηλικία των ασφαλισμένων  και των παροχών που ορίζονται στο πρόγραμμα.

Διαβάστε επίσης

Νοσοκομειακό Πρόγραμμα: Δείτε όλες τις παροχές που περιλαμβάνει

Έξι ερωτήσεις για να επιλέξετε το σωστό ασφαλιστικό πακέτο

Καρκίνος Mαστού: Δείτε όλες τις καλύψεις του ασφαλιστικού συμβολαίου υγείας