Ένα νέο… κανόνι, τύπου «Ασπίδας», που άφησε ξεκρέμαστους πολλούς ασφαλισμένους εξακολουθεί να φοβάται μεγάλη μερίδα των Ελλήνων, παρά το γεγονός ότι η ασφαλιστική αγορά είναι από τους πιο αυστηρά εποπτευόμενους κλάδους της οικονομίας, ενώ διαθέτει και υπερεπάρκεια κεφαλαίων.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ο κλάδος ελέγχεται με βάση την αυστηρή ευρωπαϊκή νομοθεσία που ονομάζεται Solvency II και διασφαλίζει τη φερεγγυότητα των ασφαλιστικών εταιριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης, με σκοπό την προσαρμογή της στο υφιστάμενο οικονομικό περιβάλλον. «Οι αλλαγές δεν διαφαίνονται επαναστατικές, εν τούτοις η σημασία τους για την προστασία των καταναλωτών και τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας δεν πρέπει να υποτιμηθεί», σχολιάζουν χαρακτηριστικά στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και συνεχίζουν: «Μεταξύ των σημαντικότερων αναθεωρήσεων εντάσσονται οι προτάσεις για την εισαγωγή πλαισίου μακροπροληπτικής εποπτείας και εναρμονισμένου πλαισίου ανάκαμψης και εξυγίανσης ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Επίσης, προτείνεται η εναρμόνιση, σε έναν πρώτο βαθμό, των εθνικών θεσμικών πλαισίων λειτουργίας των Εγγυητικών Συστημάτων, με στόχο την ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών σε περίπτωση πτώχευσης ασφαλιστικών επιχειρήσεων με διασυνοριακές επιπτώσεις».

Την ίδια στιγμή, οι ασφαλιστικές εταιρίες ελέγχονται αυστηρά και συστηματικά από την ΤτΕ, στην οποία οφείλουν να καταθέτουν τακτικά αναφορές για τον τρόπο λειτουργίας τους, καθώς και αναλυτικά οικονομικά στοιχεία στην ειδική Διεύθυνση της αρχής.

Όσον αφορά στα κεφάλαια, στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είδε προσφάτως το φως της δημοσιότητας επισημαίνεται πως η ελληνική ασφαλιστική αγορά εμφανίζει επάρκεια κεφαλαίων καλής ποιότητας.

Ειδικότερα, η κεφαλαιακή απαίτηση φερεγγυότητας (Solvency Capital Requirement) για το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς στις 31.12.2020 διαμορφώθηκε σε 1,931 δισ. ευρώ (από 1,899 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος), με τα συνολικά επιλέξιμα ίδια κεφάλαια να ανέρχονται σε 3,591 δισ. ευρώ (από 3,403 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος). Επιπροσθέτως, η συνολική ελάχιστη κεφαλαιακή απαίτηση (MCR) διαμορφώθηκε σε 698,82 εκατ. ευρώ (από 691,46 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος), με τα αντίστοιχα συνολικά επιλέξιμα ίδια κεφάλαια να ανέρχονται σε 3,430 δισ. ευρώ (από 3,257 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος) και να αφορούν εξολοκλήρου σε κεφάλαια κατηγορίας 1.

Όπως τονίζουν πηγές της αγοράς, πρόκειται για έναν κλάδο που για κάθε ένα ευρώ σε πωλήσεις διαθέτει περίπου ένα ευρώ σε κεφάλαια, ώστε να είναι πάντα σε θέση να αποζημιώνει τους ασφαλισμένους. Έτσι ελέγχεται ο ασφαλιστικός κλάδος και προστατεύονται οι ασφαλισμένοι.

Διαβάστε επίσης: 

Ιδιωτική ασφάλιση: Αυτές είναι οι καλύτερες επιλογές

Ιδιωτική ασφάλιση για το παιδί: Όλες οι επιλογές – Τι σας συμφέρει