Σύμφωνα με στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, η επίμαχη ασφάλιση προβλέπει συμμετοχή, η οποία μηδενίζεται με την χρήση του δημόσιου Ταμείου, εάν, δηλαδή, οι εξετάσεις είναι συνταγογραφημένες, ενώ υπάρχουν προγράμματα, που καλύπτουν το 100%, ανεξαρτήτως εάν υπάρχει ή όχι παραπεμπτικό. Έχουν ένα ετήσιο όριο κάλυψης που ξεκινά από τα 700 ευρώ/χρόνο και ενδέχεται να φτάσει έως και τα 2.000 ευρώ ετησίως, ενώ σε αρκετά προγράμματα δεν υπάρχει όριο.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, στο συνέδριο που διοργάνωσε το ygeiamou με το Πρώτο ΘΕΜΑ με θέμα «Το Σύστημα Υγείας στην COVID-19 και στη μετά-COVID-19 εποχή», οι Έλληνες εξακολουθούν να πληρώνουν από την τσέπη τους μεγάλο μέρος των δαπανών υγείας, αντί να ασφαλιστούν ιδιωτικά. Τυχόν απορία σχετικά με το γιατί τόσοι πολλοί πολίτες εμμένουν ακόμη στην άμεση, εξ ιδίων, πληρωμή των μη κοινωνικά καλυπτόμενων δαπανών υγείας τους αντί μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης, δύναται να αποδοθεί:
• Πρώτον και έως ένα βαθμό στην γνωστή και μάλλον αφελή αντίληψη ότι «δεν πρόκειται να συμβεί σε μένα» κάτι που δεν μπορώ να αντιμετωπίσω εξ ιδίων. Μέχρι που αυτό συμβαίνει, βέβαια!
• Κατά δεύτερον, η ηχηρή απουσία φορολογικών κινήτρων για την αγορά ιδιωτικής ασφάλισης σαφέστατα συμβάλλει στο ίδιο αποτέλεσμα, αφού αποθαρρύνει αυτούς, τους πολύ περισσότερους, που έχουν συναίσθηση της ανάγκης και του κινδύνου, αλλά έχουν μάλλον περιορισμένα οικονομικά δεδομένα! «Σήμερα όταν κάποιος ασφαλιστεί για την υγεία του ιδιωτικά έχει μόνον αντικίνητρα. Πληρώνει υποχρεωτικά κοινωνική ασφάλιση και το ασφάλιστρο όχι μόνον δεν εκπίπτει, αλλά έχει και φόρο», εξήγησε χαρακτηριστικά.
• Τέλος, μέρος της απάντησης του ερωτήματος εντοπίζεται, ασφαλώς και στην επί δεκαετίες επιλογή του κράτους να μη προωθεί και να μην αναθέτει στο θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης επίσημο και ουσιαστικό ρόλο στο όλο σύστημα υγείας της πατρίδας μας.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2019 δε, επί συνόλου 14,4 δισ. ευρώ δαπανών υγείας στην χώρα οι ίδιοι οι πολίτες χρηματοδοτούν το 40%, δηλαδή, σχεδόν έξι δισ. ευρώ (5,7 δισ. ευρώ για την ακρίβεια), με άμεσες ιδιωτικές πληρωμές, αλλά και μέσω της ιδιωτικής τους ασφάλισης. «Σαν ποσοστό η άμεση, κατευθείαν από το πορτοφόλι τους, συμμετοχή των Ελλήνων στη χρηματοδότηση των συνολικών δαπανών υγείας της χώρας μας είναι διπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αυτό συμβαίνει επειδή ως λαός παραμένουμε στην πραγματικότητα επικίνδυνα ανασφάλιστοι και στην υγεία. Λέμε αυτό, καθώς από το ποσό των περίπου έξι δισ. ευρώ μόλις 672 εκατ. ευρώ (δηλαδή περίπου το 12% της ιδιωτικής χρηματοδότησης και το 4,7% της συνολικής δαπάνης της χώρας) πληρώνονται μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης, ενώ όλη η λοιπή ιδιωτική χρηματοδότηση, στην οποία περιλαμβάνονται και άτυπες πληρωμές, εκταμιεύεται, άμεσα, από τα ίδια τα νοικοκυριά», υπογράμμισε ο κ. Σαρρηγεωργίου.

Διαβάστε ακόμη

Είστε 40αρης; Αυτή είναι η ασφάλιση που καλύπτει τις ανάγκες σας

Ιδιωτική ασφάλιση: Αυτές είναι οι καλύτερες επιλογές