Η ενηλικίωση είναι αδιαμφισβήτητα η πιο σημαντική περίοδος στη ζωή ενός ανθρώπου, αφού έχει πλέον την δυνατότητα να κάνει τα πρώτα του – μικρά ή μεγάλα – βήματα προς την ανεξαρτησία. Ένα από αυτά είναι αδιαμφισβήτητα η απόκτηση διπλώματος. Δεδομένου, ωστόσο, ότι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολλοί, από τα ατυχήματα μέχρι και την κλοπή ή την καταστροφή του οχήματος, την λύση δίνει η ιδιωτική ασφάλιση. «Σε αρκετές περιπτώσεις το κόστος για μία επισκευή ή ακόμη και αντικατάσταση του οχήματος είναι απαγορευτικό για έναν νέο άνθρωπο, με συνέπεια να μένει εντέλει χωρίς μεταφορικό μέσο. Στο πλαίσιο αυτό, μολονότι η ασφάλιση ΙΧ είναι υποχρεωτική, τουλάχιστον ως προς το σκέλος της αστικής ευθύνης, εντούτοις καλό θα ήταν οι οδηγοί να εμπλουτίζουν τα συμβόλαια με επιπλέον καλύψεις», τονίζουν στο ygeiamou στελέχη της αγοράς.
Προκειμένου δε, να μην υπερβείτε το budget σας, μπορείτε κάλλιστα να ζητήσετε από τον ασφαλιστή σας να σας προτείνει προϊόντα και υπηρεσίες που ξεπερνούν τα παραδοσιακά όρια της ασφάλισης, ενσωματώνοντας στο συμβόλαιό σας διάφορες «έξυπνες» λύσεις, όπως η τηλεματική και τα «μαύρα κουτιά» που ελέγχουν τον χρόνο και τον τρόπο που οδηγείτε. Σε κάθε περίπτωση, για να επιτύχετε μείωση των ασφαλίστρων μπορείτε, μεταξύ άλλων, να:
- Επιλέξετε συμβόλαιο μακρύτερης διάρκειας. Όλοι οι ασφαλιστές τονίζουν πως τα ετήσια προγράμματα των εταιριών κοστίζουν λιγότερο.
- Συνδυάσετε την ασφάλιση με άλλα προγράμματα. Οι ασφαλιστικές εταιρίες είθισται να δίνουν γενναίες εκπτώσεις στους πελάτες τους που συνδυάζουν πέραν του ενός προγράμματα. Έτσι, εάν έχετε ήδη ένα συμβόλαιο υγείας, τότε ρωτήστε πόσο θα είναι το κόστος εάν αγοράσετε στην ίδια εταιρία και μία ασφάλεια αστικής ευθύνης οχημάτων.
- Ενημερώσετε για τυχόν μετακόμιση σε άλλη περιοχή. Κι αυτό γιατί, εάν επιλέξετε μία περιοχή με λιγότερους κατοίκους, τότε μειώνεται ο κίνδυνος εμπλοκής σας σε ατύχημα και κατ’ επέκταση το κόστος των ασφαλίστρων σας.
Με βάση, πάντως, τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., οι θάνατοι σε οδικά ατυχήματα στην Ελλάδα κατά το 2020 παρουσίασαν σημαντική μείωση (-16%) σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2019. Αυτή η σημαντική μείωση που οφείλεται, κυρίως, στους περιορισμούς κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας, έφερε πέρυσι την χώρα μας στην 20η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (πρώτη παρέμεινε η Σουηδία). Κατά την τελευταία δεκαετία (2011-2020), ωστόσο, η Ελλάδα σημείωσε πραγματικά εντυπωσιακή βελτίωση στην οδική ασφάλεια μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς καταγράφηκε μείωση του αριθμού των θυμάτων σε οδικά ατυχήματα κατά 49%. Επιπλέον, παρατηρήθηκε μείωση των οδικών ατυχημάτων κατά 34% και των βαριά τραυματιών κατά 70%.
Διαβάστε επίσης
Πόσο αυξάνουν τα ασφάλιστρα οι «έξυπνες» επεμβάσεις
Ασφάλιστρα Συμβολαίου: Αυξάνονται σε περίπτωση ασθένειας; Τι αλλάζει
Υπέρταση και καρδιοπάθειες: Τι αλλάζει στα ασφάλιστρα – Ενημερωθείτε