Αύξηση της ζήτησης για ασφαλιστικά προγράμματα υγείας πυροδότησε η πανδημία, παρά το γεγονός ότι το Δημόσιο σύστημα ήταν αυτό που καλείται να σηκώσει το βάρος της επίμαχης κρίσης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Eurolife FFH, αλλά και επικεφαλής της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), κ. Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου, ήδη από πέρυσι καταγράφεται μία αύξηση της εγρήγορσης των καταναλωτών ότι πρέπει να κάνουν κάτι για το risk management της οικογένειας. «Το 2020 είδαμε αύξηση των πωλήσεων στα συμβόλαια υγείας κατά 9,5%, όταν συνολικά η αγορά έπεσε κατά περίπου 4% και η ελληνική οικονομία κατά 8%. Αυτό μας επιτρέπει να συμπεράνουμε ότι ο κόσμος καταλαβαίνει πως το κράτος ευτυχώς επενέβη σε μία καταστροφή και κάνει ό, τι μπορεί, αλλά συμπληρωματικά προς την κρατική, δημόσια υγεία είναι σημαντικό να έχουν και ένα ιδιωτικό συμβόλαιο. Το θέμα είναι η διαθεσιμότητα εισοδήματος», τόνισε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της εταιρίας του για το 2020.
Έστω, λοιπόν, ότι διαπιστώνετε την ανάγκη για ασφαλιστική κάλυψη, αλλά δεν γνωρίζετε εάν μπορείτε να καλύψετε την δαπάνη. Σύμφωνα με στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, το κόστος ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου προσαρμόζεται στις οικονομικές δυνατότητες των ασφαλισμένων. «Ακόμη και εάν η ανάγκη σας είναι μεγαλύτερη από την οικονομική δυνατότητα, είναι καλύτερα να καλύψετε το κομμάτι που μπορείτε, παρά να επιλέξετε να μην είστε ασφαλισμένος έως ότου θα μπορείτε να έχετε την σωστή κάλυψη», εξηγούν και συνεχίζουν: «Όταν όλα στη ζωή σας είναι καλά το μόνο που σας απασχολεί είναι το κόστος. Επειδή, όμως, συμβαίνουν αλλαγές που επηρεάζουν την ζωή σας, την υγεία σας ή την περιουσία σας, αυτό που πρέπει πραγματικά να σας απασχολεί είναι το μέγεθος των οικονομικών συνεπειών από αυτή την αλλαγή».
Σύμφωνα με τον κ. Σαρρηγεωργίου, πάντως, σε σχέση με τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης στην χώρα μας οι ασφαλίσεις υγείας κοστίζουν πολύ λιγότερο. «Από εκεί και πέρα τα ασφάλιστρα για την υγεία θα έπρεπε να εκπίπτουν από τους φόρους. Να δώσουμε, δηλαδή, την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους πριν αποκτήσουν οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας να αρχίσουν να ασφαλίζονται, τόσο οι ίδιοι, όσο και οι οικογένειές τους. Στην Ελλάδα της δωρεάν υγείας σε 15 δισ. ευρώ συνολικές δαπάνες ο Έλληνας πληρώνει 5,5 δισ. ευρώ από την τσέπη του. Διπλάσιο σε ποσοστό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό δείχνει απλά ότι είναι ανασφάλιστος για την υγεία», προσθέτει.
Ως γνωστόν, όσο νωρίτερα επιλέξετε να ασφαλίσετε την υγεία σας, τόσο καλύτερα, καθώς με την πάροδο των χρόνων τα προβλήματα υγείας «χτυπούν» συχνότερα την πόρτα μας. Σε περίπτωση δε, που θελήσετε να ασφαλιστείτε σε μεγάλη ηλικία, ίσως αυτό να μην μπορεί να γίνει ή να γίνει υπό όρους που δεν θα σας ικανοποιούν απόλυτα.
Διαβάστε επίσης
Τρεις καλοί λόγοι για να κάνουμε ιδιωτική ασφάλιση υγείας
Πώς η μετά Covid-19 εποχή θα επηρεάσει τις ασφαλιστικές εταιρίες