Την ασφαλιστική συνείδηση των Ελλήνων φαίνεται πως κατάφερε να… αφυπνίσει η πανδημία, με τον κλάδο υγείας να είναι ο μοναδικός που κινήθηκε ανοδικά πέρυσι. «Το 2020, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν μία χρονιά ύφεσης και για την ελληνική ασφαλιστική αγορά. Η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων μειώθηκε κατά 3,7% σε σχέση με το 2019. Ο κλάδος ζωής μειώθηκε κατά 8%, ενώ οι γενικές ασφάλειες παρέμειναν εν γένει σταθερές, με μικρή αύξηση 0,4%», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, σε διαδικτυακή εκδήλωση, με θέμα: «Ασφαλιστικός κλάδος. Δυναμικά παρών στην COVID–19 & μετά COVID–19 εποχή», για να προσθέσει: «Κάτι που μας λέει πως σκέφτεται ο μέσος Έλληνας εν μέσω αυτής της πανδημίας είναι το γεγονός ότι ο μόνος κλάδος, ο οποίος σημείωσε σημαντική αύξηση 9,6% ήταν οι ασφαλίσεις υγείας».

Υπενθυμίζεται πως, πέρα από τα ατομικά προγράμματα, οι εταιρίες διαθέτουν στην αγορά και συμβόλαια που αναλαμβάνουν να καλύψουν μεγαλύτερο αριθμό προσώπων, από τα μέλη μιας οικογένειας έως και τους εργαζομένους μιας επιχείρησης ή τα μέλη ενός συλλόγου. Πιο αναλυτικά, τα οικογενειακά προγράμματα υγείας προσφέρουν έκπτωση, η οποία ενδέχεται να φτάσει ακόμη και το 20% επί των ετήσιων ασφαλίστρων, με τους γονείς να πρέπει, ωστόσο, να αποσαφηνίσουν τι προβλέπεται στο συμβόλαιο για τα παιδιά, όταν αυτά ενηλικιωθούν (σ.σ. συνήθως τα τελευταία καλύπτονται μέχρι το τέλος των σπουδών τους, δηλαδή, την ηλικία των 25 ετών). Στα ομαδικά προγράμματα από την άλλη πλευρά, ο δικαιούχος της ασφάλισης έχει τη δυνατότητα να συμπεριλάβει στο «πακέτο» και άτομα της οικογένειάς του – γυναίκα, παιδιά – πληρώνοντας ένα, μικρό, συνήθως, αντίτιμο από τον μισθό ή την συνδρομή του, ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να το… επεκτείνει, «κουμπώνοντας» σε αυτό και ένα ατομικό πρόγραμμα.

«Σε επίπεδο προϊόντων, αρχικά επικράτησε αμφισβήτηση για το εάν η ασφαλιστική αγορά καλύπτει τον Covid-19. Για την άρση αυτής της ασάφειας η ΕΑΕΕ μέσω δελτίων Τύπου, αναρτήσεων στον ιστότοπό της, καθώς, επίσης και συνεντεύξεων πολλών από εμάς έδωσε τις απαραίτητες διευκρινήσεις, καθιστώντας αντιληπτό αφενός, ότι τα περισσότερα συμβόλαια ζωής και υγείας δεν εξαιρούσαν την κάλυψη κινδύνου, αλλά εξίσου σημαντικό ότι αρκετά συμβόλαια που προέβλεπαν αυτή την εξαίρεση στην κρίσιμη συγκυρία την ήραν ως ένδειξη κοινωνικής ευαισθησίας. Επίσης, μεγάλη μερίδα των εταιριών – κυρίως από τον χώρο της ασφάλισης αυτοκινήτων – προχώρησε σε διαφόρων τύπων διευκολύνσεις στα ασφάλιστρα», υπογράμμισε ο κ. Σαρρηγεωργίου.

Όσον αφορά στην ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής Νόμου, μέσω του οποίου διευθετήθηκε το ζήτημα της αναπροσαρμογής ασφαλίστρων των μακροχρόνιων προγραμμάτων υγείας, ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά: «Η πολιτεία, μέσω των συγκεκριμένων ρυθμίσεων, επιχειρεί να δώσει ισορροπημένη λύση, αποβλέποντας αφενός, στην ενίσχυση της διαφάνειας υπέρ του ασφαλισμένου μέσω της σύνδεσης των αναπροσαρμογών ασφαλίστρων με αντικειμενικούς παράγοντες, βασισμένους στην αρχή της καταλληλότητας, όπως η ηλικία του ασφαλισμένου, αλλά και δείκτες που αποτυπώνουν με σαφήνεια την πορεία του πραγματικού κόστους των αποζημιώσεων. Οι δείκτες, στους οποίους βασίζεται αυτή η νομοθεσία, λαμβάνονται από τα πραγματικά κόστη που πληρώνουν οι ασφαλιστικές εταιρίες για τα συμβόλαια υγείας. Και αφετέρου, βέβαια, εξαιρετικά σημαντικό την έγκαιρη ενημέρωση του ασφαλισμένου. Αναμένουμε, όμως, το προεδρικό διάταγμα που θα ρυθμίζει το θέλημα αυτών των δεικτών».

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα: Γιατί είναι σημαντικό να έχετε κάνει ασφάλεια προσωπικού ατυχήματος

Είναι «πεταμένα λεφτά» – Και άλλοι πέντε μύθοι για την ιδιωτική ασφάλιση

Τα βασικά «συστατικά» μιας ασφαλιστικής σύμβασης: Ενημερωθείτε για να μην μπερδευτείτε