«Καλό» ασφαλιστικό πρόγραμμα υγείας είναι αυτό που καλύπτει τις βασικές αλλά και τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ασφαλισμένου σε προσιτή τιμή.

Δείτε τα έξι σημεία «κλειδιά» που πρέπει να προσέξετε για να συνάψετε ένα «καλό» συμβόλαιο ώστε να μην επιβαρυνθείτε με έξτρα χρεώσεις την ώρα της ανάγκης.

1. Αν έχετε ομαδικό συμβόλαιο στην εταιρία που εργάζεστε θα πρέπει να αναζητήσετε το όριο της κάλυψης που σας προσφέρει. Σε γενικές γραμμές στα ομαδικά πακέτα οι καλύψεις κυμαίνονται από 5.000-50.000 ευρώ. Επομένως, σας συμφέρει να επιλέξετε ένα ατομικό συμβόλαιο υγείας που να υπερβαίνει αυτό το όριο.

2. Αν ταξιδεύετε συχνά στο εξωτερικό, είναι αναγκαίο να δώσετε βαρύτητα στην κάλυψη που σας προσφέρει το συμβόλαιο για νοσηλεία στο εξωτερικό.

3. Όλοι έχουμε τις προτιμήσεις μας! Μπορεί να έχετε συνδεθεί με κάποιο ιδιωτικό θεραπευτήριο είτε για συναισθηματικούς λόγους (νοσηλεύτηκαν εκεί οι γονείς σας και ξέρετε τις νοσοκόμες με τα μικρά τους ονόματα) είτε γιατί μείνατε ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες που σας παρείχαν. Αν προτιμάτε λοιπόν ένα συγκεκριμένο νοσοκομείο ή όμιλο, θα πρέπει να συνάψετε συμβόλαιο με μια ασφαλιστική εταιρία που να έχει αποκλειστική σύμβαση με αυτό το νοσοκομείο. Μάλιστα αν δηλώσετε μόνο μία επιλογή αντί για πολλές θα μειωθεί το ασφάλιστρό σας.

4. Θα είχατε ακούσει γνωστούς σας να λένε ότι θα κάνουν εισαγωγή για δύο ημέρες σε ιδιωτική κλινική προκειμένου να υποβληθούν σε διαγνωστικές εξετάσεις αφού η ασφαλιστική τους εταιρία καλύπτει τα έξοδα των εξετάσεων μόνο στο πλαίσιο της νοσηλείας. Οι επιλογές ευτυχώς τα τελευταία χρόνια είναι περισσότερες. Αρκετά προγράμματα καλύπτουν εξετάσεις σε νοσοκομεία χωρίς διανυκτέρευση (one day clinic). Άλλα προγράμματα προσφέρουν δωρεάν ετήσιο τσεκ-απ και άλλα εξετάσεις στα συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα με προνομιακές εκπτώσεις (π.χ. από 30 έως και 60%) επί του ιδιωτικού τιμοκαταλόγου. Επιλέξτε τις έξτρα παροχές που σας συμφέρουν.

5. Ρωτήστε αν στο συμβόλαιό που σας προτείνουν περιλαμβάνεται η πρωτοβάθμια περίθαλψη. Πολλά προγράμματα υγείας παρέχουν δωρεάν έναν αριθμό ιατρικών επισκέψεων σε συμβεβλημένα νοσοκομεία καθώς και δωρεάν επίσκεψη σε συγκεκριμένες ειδικότητες (π.χ. Παθολόγου, Καρδιολόγου, Ορθοπεδικού κ.λπ.) σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού. Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσετε τι παροχές δικαιούστε και πόσο αυξάνεται το ασφάλιστρό σας αν ζητήσετε το πρόγραμμά σας να καλύπτει επισκέψεις σε γιατρούς και οδοντίατρο.

6. Οπωσδήποτε για να θεωρηθεί «καλό» ένα πρόγραμμα υγείας πρέπει να καλύπτει «επείγοντα περιστατικά» με αερομεταφορά όπου κριθεί αναγκαίο.