Η πανδημία οδήγησε σε μεγάλη οικονομική ανασφάλεια και σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον επιχειρηματικό κόσμο η  Covid-19 εποχή χαρακτηρίζεται από το τρίπτυχο: διακοπή επιχειρησιακής δραστηριότητας, ξέσπασμα πανδημίας και κυβερνοεπιθέσεις. Αυτοί είναι οι τρεις κίνδυνοι, με τους οποίους βρίσκονται αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις στην εποχή της πανδημίας σύμφωνα με το 10ο Allianz Risk Barometer 2021.

Το ζήτημα της διακοπής των εργασιών, μάλιστα, συγκέντρωσε το 41% των απαντήσεων, γεγονός που αντικατοπτρίζει την αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου για το μέγεθος των απωλειών, πολλές από τις οποίες θεωρείται αμφίβολο εάν θα μπορέσουν ποτέ να αναπληρωθούν. Κι αυτό γιατί, ακόμη και εάν οι ιδιοκτήτες είχαν φροντίσει να ασφαλίσουν την περιουσία τους η πανδημία δεν ήταν σίγουρα στους προβλεπόμενους κινδύνους.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πηγές της ασφαλιστικής αγοράς η ασφάλιση διακοπής λειτουργίας μιας επιχείρησης αναλαμβάνει να αποζημιώσει τον ιδιοκτήτη για την απώλεια εισοδήματος εάν η εταιρεία του χρειαστεί να εκκενώσει τις εγκαταστάσεις λόγω των καταστροφών που σχετίζονται με βλάβες, οι οποίες καλύπτονται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ιδιοκτησίας. Βασικότερη (και παλαιότερη) μορφή της ασφάλισης περιουσίας αποτελεί η ασφάλιση πυρός, η οποία προσφέρει ασφαλιστική κάλυψη της περιουσίας σας για οικονομικές απώλειες που προκαλούνται από πυρκαγιά. Άλλοι σχετικοί με την περιουσία κίνδυνοι, οι οποίοι μπορούν να καλυφθούν με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια περιουσίας, είναι οι εξής: Έκρηξη (εσωτερική ή εξωτερική) ή άλλα παρεμφερή συμβάντα, φυσικά φαινόμενα (πλημμύρα, καταιγίδα, θύελλα, σεισμός), κλοπή, τρομοκρατικές ενέργειες ή κοινωνική αναταραχή, διαρροή σωληνώσεων, δηλαδή αποκατάσταση της ζημιάς που προκάλεσε το νερό στο ακίνητο (κτίριο και περιεχόμενο), τα έξοδα του υδραυλικού που επισκεύασε τη ζημιά κ.λπ.

Παράλληλα, η ασφάλιση διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης καλύπτει και τα κέρδη που θα είχε εισπράξει ο ιδιοκτήτης με βάση τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας του, στην περίπτωση που η καταστροφή δεν είχε συμβεί. «H κάλυψη της διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης δεν παρέχεται ξεχωριστά, αλλά προστίθεται είτε στο ασφαλιστήριο περιουσίας της επιχείρησης είτε συμπεριλαμβάνεται σε ένα πακέτο ασφάλισης», σχολιάζουν αρμόδιες πηγές, υπενθυμίζοντας πως ο μοναδικός τρόπος να υπάρξει κάλυψη για την απώλεια εσόδων εξαιτίας της πανδημίας είναι μέσω σχημάτων ΣΔΙΤ (σ.σ. σύμπραξη Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα). «Η κάλυψη των οικονομικών επιπτώσεων μιας πανδημίας είναι δύσκολη κατάσταση, καθώς συνδέεται με απρόβλεπτους παράγοντες που έχουν να κάνουν με τη συχνότητα, τη διάρκεια και τη βαρύτητα των περιστατικών και μπορεί να ξεπερνούν κατά πολύ τους πόρους της ασφαλιστικής αγοράς», τόνιζε σε παλαιότερες δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, για να προσθέσει: «Γι’ αυτό τον λόγο και για να προετοιμαστεί η παγκόσμια κοινότητα για παρόμοιες καταστάσεις, έχει ξεκινήσει συζήτηση για το πώς μπορεί να καλυφθεί μέρος των επιχειρήσεων μέσω σχημάτων ΣΔΙΤ και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις».

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Ο ασφαλιστικός κλάδος στηρίζει το σύστημα υγείας