Γράφει ο Χρήστος Μπόκας
Διευκρινίσεις για τη διάταξη που εισάγει συγκεκριμένο πλαίσιο για τον τρόπο αναπροσαρμογής των ασφαλιστικών συμβολαίων έδωσε ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή χαρακτηρίζοντας «άστοχη» στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ που μιλά για ρύθμιση «δώρο» στις ασφαλιστικές εταιρείες.
«Η διάταξη αφορά συμβόλαια για τα οποία οι εταιρείες έχουν το δικαίωμα να τα αναπροσαρμόζουν μονομερώς. Άρα δεν μπορούμε να κάνουμε δώρο σε κάποιον εφόσον ήδη το έχει. Τα συμβόλαια που δεν προβλέπουν αναπροσαρμογή δεν εντάσσονται στην ρύθμιση» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης για να εξηγήσει «Στις εταιρείες λοιπόν που έχουν το δικαίωμα να αναπροσαρμόζουν μονομερώς τα ασφάλιστρα ερχόμαστε και τους λέμε με ποια κριτήρια θα το κάνουν. Σήμερα δεν υπάρχουν κριτήρια. Λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Και σήμερα ο ασφαλισμένος το μόνο που μπορεί να κάνει είναι προσφυγή στην γενική γραμματεία καταναλωτή και να μπει σε μια μακρόσυρτη και χρονοβόρα διαδικασία. Τώρα κάνουμε καθαρό τι μπορεί και τι δεν μπορεί να επιβάλλει μονομερώς η εταιρεία».
Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η ρύθμιση εναρμονίζει το θεσμικό πλαίσιο με τις δικαστικές αποφάσεις καθώς εισάγει αντικειμενικά κριτήρια τα οποία θα περιλαμβάνουν δείκτες του ΙΟΒΕ, του πανεπιστημίου Πειραιά κ.α. «Βάζουμε ένα ταβάνι για τις αναπροσαρμογές των ασφάλιστρων που σήμερα δεν υπάρχει. Γιατί αυτό είναι δώρο; Θα περίμενα να υπάρξει κριτική από την πιο φιλελεύθερη πτέρυγα και όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ».
Παράλληλα, ο υπουργός σημείωσε ότι θα καταθέσει νομοτεχνική βελτίωση που θα ξεκαθαρίζει πως η ρύθμιση για τα κριτήρια αναπροσαρμογής ασφάλιστρων δεν αφορούν συμβόλαια που προβλέπουν μηδενικές αυξήσεις.
Νωρίτερα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι η διάταξη είναι σκανδαλώδης ενώ κριτική άσκησε και ο κ. Μιχάλης Κατρίνης από το Κίνημα Αλλαγής.
Να σημειωθεί ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, Ανδρέας Ξανθός και Ε. Αχτσιόγλου με κοινή τους δήλωση υποστηρίζουν: «Με σκανδαλώδη διάταξη στο νομοσχέδιο για τον Πτωχευτικό Κώδικα, η κυβέρνηση ικανοποιεί τις απαιτήσεις μεγάλων ασφαλιστικών ομίλων σε βάρος χιλιάδων πολιτών, δίνοντας τους το δικαίωμα να επιβάλλουν μονομερώς αυθαίρετες αυξήσεις στα συμβόλαια υγείας. Στερώντας ουσιαστικά από τη δημόσια διοίκηση τη δυνατότητα να επιβάλει κυρώσεις στις εταιρείες για να προστατεύσει τους ασφαλισμένους. Μοναδική επιλογή του ασφαλισμένου που δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις αυξήσεις, είναι να ακυρώσει το συμβόλαιο χάνοντας την υγειονομική του κάλυψη, κι ας πλήρωνε αδιαλείπτως για αυτήν επί σειρά ετών. Δεν πρόκειται βεβαίως για μια τυχαία αστοχία. Μετά την αδικαιολόγητη ακύρωση από τον υπουργό Ανάπτυξης προστίμου 100.000 ευρώ σε ασφαλιστική επιχείρηση για παράνομες αυξήσεις ασφαλίστρων και το δώρο της κυβέρνησης στις ιδιωτικές κλινικές, με διπλασιασμό του κόστους για τη χρήση των ιδιωτικών ΜΕΘ, η κυβέρνηση συνεχίζει την εξόφθαλμα αντικοινωνική της πολιτική. Σε ένα νομοσχέδιο μάλιστα που καταργεί κάθε προστασία της α’ κατοικίας και οδηγεί μέσω της υποχρεωτικής πτώχευσης νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον οικονομικό αφανισμό. Και όλα αυτά εν μέσω μιας πρωτοφανούς πανδημίας.
Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει την σκανδαλώδη διάταξη. Ας καταλάβουν επιτέλους ότι ευθύνη τους δεν είναι η εξυπηρέτηση αποκλειστικά των συμφερόντων των οικονομικών ελίτ αλλά η προστασία και η στήριξη του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας».