Σύμφωνα με τους ειδικούς, η απάντηση σε ότι αφορά την ένταξη ή όχι των διαγνωστικών εξετάσεων στο συμβόλαιο είναι απλή και εντοπίζεται στο προφίλ του κάθε ασφαλισμένου.
Πιο αναλυτικά, οι διαγνωστικές εξετάσεις δεν πρέπει να λείπουν από το συμβόλαιό σας εάν:
Δεν έχετε Ταμείο: Εάν έχετε οφειλές, με συνέπεια να είστε ανασφάλιστος ή εάν ανήκετε στην κατηγορία των μακροχρόνια ανέργων, τότε το πακέτο των διαγνωστικών εξετάσεων είναι απαραίτητο. Κι αυτό γιατί, το κόστος, με το οποίο θα επιβαρυνθείτε σε περίπτωση, που χρειαστείτε να κάνετε κάποια εξέταση, είναι πολλαπλάσιο αυτού, που αφορά στις διαγνωστικές εξετάσεις. Υπενθυμίζεται πως αυτό δεν ξεπερνά τα 150 ευρώ/χρόνο και είναι σταθερό, ανεξαιρέτως της ηλικίας των ασφαλισμένων.
Έχετε ιατρικό ιστορικό: Στην περίπτωση, που είστε μεγαλύτερης ηλικίας ή έχετε ιατρικό ιστορικό και, άρα, είναι απαραίτητο να υποβάλλεστε σε συνεχείς εξετάσεις, προκειμένου να παρακολουθείτε την εξέλιξη της υγείας σας, τότε πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβετε τις διαγνωστικές εξετάσεις στο συμβόλαιό σας. Προσοχή: Οι εταιρίες ζητούν από τους ασφαλισμένους να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο, στο οποίο περιγράφουν με απλά λόγια την κατάσταση της υγείας τους. Έτσι, έχετε υπόψη σας ότι ενδέχεται να τεθείτε εκτός προγράμματος.
Επιλέγετε έτσι κι αλλιώς ιδιωτικά κέντρα: Μεγάλη μερίδα των ασφαλισμένων επιλέγει ιδιωτικά κέντρα, για να πραγματοποιήσει τις εξετάσεις του. Πολλά από αυτά, λοιπόν, δεν δέχονται παραπεμπτικά από τον ΕΟΠΥΥ. Εάν, λοιπόν, ανήκετε στην κατηγορία όσων έτσι κι αλλιώς θα πληρώνατε τις εξετάσεις από την τσέπη σας, τότε προφανώς και σας συμφέρει να εντάξετε στο συμβόλαιό σας το επίμαχο πακέτο.
Δεν θέλετε να κωλυσιεργείτε με το Δημόσιο: Οι διαγνωστικές εξετάσεις σε ιδιωτικά κέντρα έχουν δείξει ότι μπορούν να σας γλυτώσουν χρόνο. Έχετε, δηλαδή, τη δυνατότητα να επισκεφθείτε ένα από τα πολλά ιδιωτικά κέντρα και να εξεταστείτε πιο γρήγορα.
Αντιλαμβάνεστε τις διαγνωστικές εξετάσεις ως… υπενθύμιση: Δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα περιλαμβάνουν και κάποιες έξτρα παροχές, όπως ετήσιο check up, προγεννητικό έλεγχο για τις γυναίκες κ.ο.κ., σε αρκετές περιπτώσεις οι εξετάσεις λειτουργούν ως… υπενθύμιση, ώστε οι ασφαλισμένοι να μην αμελούν τον παράγοντα πρόληψη.