Διανύουμε το δεύτερο 15ημερο του Αυγούστου και ήδη οι περισσότεροι εργαζόμενοι επιστρέφουν από τις διακοπές τους. Είτε με προτροπή του εργοδότη τους, είτε ιδία βούληση υποβάλλονται σε διαγνωστικά μοριακά τεστ για τον νέο κορωνοϊό.

Μάλιστα πολλοί και γνωστοί επιχειρηματικοί όμιλοι σε όλους τους κλάδους (τρόφιμα, τράπεζες, μέσα μαζικής ενημέρωσης, κ.α.) έχουν συνάψει ειδικές συμφωνίες με ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα προκειμένου να παρέχουν δωρεάν το διαγνωστικό τεστ στο προσωπικό τους.

Από την άλλη πλευρά όσοι πολίτες επιθυμούν να κάνουν το τεστ ατομικά, θα πρέπει να πληρώσουν 140-150 ευρώ.

Μέχρι πρότινος οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες δεν κάλυπταν το κόστος της εξέτασης μοριακής ανίχνευσης του νέου κορωνοϊού παρά μόνο μέσω των προγραμμάτων νοσοκομειακής περίθαλψης και εφόσον υπήρχε καλυπτόμενη νοσηλεία του ασθενούς.

Ωστόσο, κάθε εταιρεία εφαρμόζει τη δική της πολιτική σε σχέση με την κάλυψη του διαγνωστικού τεστ για τον κορωνοϊό.

Ορισμένες ασφαλιστικές εταιρίες ανακοίνωσαν ότι θα καλύπτουν από εδώ και πέρα την εξέταση εντός του νοσοκομείου. Ορισμένες άλλες ανακοίνωσαν ότι θα καλύπτουν τα έξοδα για την εξέταση έως του ποσού των 130 ευρώ. Άλλες ξεκαθάρισαν ότι θα καλύπτουν μόνο την απλή και όχι τη μοριακή εξέταση για τη νόσο COVID-19 που στοιχίζει περισσότερο.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν εισαχθεί ο ασθενείς σε νοσοκομείο για οποιοδήποτε λόγο θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβληθεί σε τεστ για την ανίχνευση του νέου κορωνοϊού στον οργανισμό του.

Μάλιστα το τεστ πρέπει να προγραμματιστεί αρκετές ημέρες πριν, αφού τα αποτελέσματα είναι γνωστό ότι δεν βγαίνουν αυθημερόν.

Ποιος όμως πληρώνει γι’ αυτή την εξέταση;

Ο ασφαλισμένος ασθενής που διαθέτει ασφαλιστήριο υγείας μπορεί να υποβληθεί στο τεστ με παραπεμπτικό του γιατρού του και να χρεώσει τη δαπάνη στην ασφαλιστική εταιρεία όπως και τις υπόλοιπες διαγνωστικές εξετάσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια της νοσηλείας.

Τι προβλέπεται όμως στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν εισάγεται στο νοσοκομείο αλλά επιθυμεί να υποβληθεί σε τεστ σε διαγνωστικό κέντρο;

Δυστυχώς τα περισσότερα συμβόλαια υγείας βασικού νοσοκομειακού προγράμματος δεν καλύπτουν την εξέταση εκτός νοσοκομείου.

Προσοχή! Για να καλυφθεί το τεστ ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει έξτρα πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης το οποίο στοιχίζει επιπλέον ως 140 ευρώ ετησίως.

Πάντως πολλές ασφαλιστικές εταιρείες παρέχουν τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους τους να υποβληθούν σε τεστ στα συμβεβλημένα με τις εταιρίες θεραπευτήρια πληρώνοντας τη μισή τιμή.