Η προσεκτική ανάγνωση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου υγείας είναι βασανιστική διαδικασία αλλά απαραίτητη για να μην πέσετε σε παγίδες.

Ας ξεκινήσουμε όμως από το σημαντικότερο που είναι τα έξοδα νοσηλείας. Έμπειροι ασφαλιστές συστήνουν να δώσουμε προτεραιότητα στο νοσοκομειακό πρόγραμμα καθώς αυτό θα μας γλιτώσει από μεγάλα έξοδα σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος υγείας, ατυχήματος ή πολλαπλών νοσηλειών.

Η εξωνοσοκομειακή κάλυψη (επισκέψεις σε ιατρούς, εξετάσεις σε εργαστήρια) έρχεται δεύτερη, αφού μπορείτε κάλλιστα να την αποκτήσετε από το ταμείο του δημοσίου ή από την αγορά κάποιου ετήσιου πακέτου σε ιατρικά εργαστήρια.

Τι να προσέξετε λοιπόν στους όρους του συμβολαίου για τη νοσηλεία; Τα πλαφόν στις αμοιβές των ιατρών αλλά και τον αριθμό των ημερών που δικαιούστε αποκλειστική νοσοκόμα.

Όπως είναι γνωστό ισχύει ένα ανώτατο όριο στις αμοιβές χειρουργών και αναισθησιολόγων καθώς και στα έξοδα για το κρεβάτι (δωμάτιο και τροφή). Αυτό συμβαίνει κυρίως για να αποφεύγονται υπέρογκες απαιτήσεις από χειρουργούς και νοσοκομεία. Τα όρια αυτά αναγράφονται στον λεγόμενο «πίνακα παροχών» και πρέπει να είναι γνωστά στον ασφαλισμένο. Προσοχή γιατί ένας πίνακας παροχών που αναφέρει ότι καλύπτει το 100% των κανονικών και συνηθισμένων εξόδων, δεν σημαίνει ότι καλύπτει όλα τα έξοδα 100%. Δηλαδή αν για μια εγχείρηση αμυγδαλών το κόστος σύμφωνα με την ασφαλιστική εταιρία είναι 1000 ευρώ και ο γιατρός σας αποφασίσει να χρεώσει 1500 ευρώ είναι σίγουρο ότι δε θα αποζημιωθείτε για την διαφορά αμοιβής.

Η χρήση της νυχτερινής αποκλειστικής νοσοκόμας είναι δυστυχώς αναγκαία σε αρκετές περιπτώσεις ασθενών, είτε νοσηλεύονται σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Τα προγράμματα υγείας των περισσότερων εταιριών καλύπτουν τα έξοδα αποκλειστικών νοσοκόμων, ακόμα και τρεις βάρδιες ημερησίως σε βαριές περιπτώσεις. Το συμβόλαιο συνήθως αναγράφει το ημερήσιο όριο κάλυψης εξόδων (π.χ. έως 150 ευρώ ημερησίως).

Δείτε με προσοχή τα όρια ώστε να υπολογίσετε τι πρέπει να πληρώσετε από την τσέπη σας αν χρειαστεί.

Διαβάστε επίσης

Αποζημίωση λόγω ιατρικού λάθους: Τι καλύπτει το ασφαλιστικό συμβόλαιο

Ψυχοθεραπεία: Τι ακριβώς καλύπτουν τα ασφαλιστήρια υγείας

Κέντρο αποκατάστασης: Ποια έξοδα καλύπτει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο