Το βάρος και το ύψος ενός υποψήφιου προς ασφάλιση περιλαμβάνονται πάντα σε όλα ερωτηματολόγια των αιτήσεων ασφάλισης όλων των εταιρειών. Σε περίπτωση που ένας ενδιαφερόμενος είναι παχύσαρκος, υπάρχει περίπτωση η εταιρία να ζητήσει περαιτέρω πληροφορίες και ιατρικές εξετάσεις και αφού συνεκτιμήσει όλες τις πληροφορίες είτε θα αρνηθεί είτε θα αποδεχθεί την ασφάλιση του ενδιαφερομένου με ειδικούς όρους και προϋποθέσεις. Αυτή η ειδική αντιμετώπιση θεωρείται εύλογη καθώς η παχυσαρκία έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.

Διευκρινίζουμε βέβαια ότι παχύσαρκος θεωρείται ο άνθρωπος που ο δείκτης μάζας σώματός (ΔΜΣ) του ξεπερνά τα 30kg/m2.

Αρκετοί άνθρωποι που αδυνατούν να χάσουν βάρος με υγιεινή διατροφή και άσκηση καταφεύγουν σε χειρουργικές επεμβάσεις μείωσης όγκου στομαχιού, γαστρικό μανίκι ή και τοποθέτησης ενδογαστρικού μπαλονιού.

Το χειρουργείο συνιστάται συνήθως στους παχύσαρκους ασθενείς με συνυπάρχουσες παθολογικές καταστάσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, η υπέρταση, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η υπερλιπιδαιμία, η άπνοια ύπνου, κλπ.

Ωστόσο οι χειρουργικές επεμβάσεις και οι πάσης φύσεως θεραπείες για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας περιλαμβάνονται στις γενικές εξαιρέσεις όλων των συμβολαίων υγείας και επιβαρύνουν εξ ολοκλήρου τον ασφαλισμένο. Όπως αποσαφηνίζουν τα συμβόλαια για τις λεγόμενες βαριατρικές επεμβάσεις δεν καλύπτονται οι επεμβάσεις που έχουν σχέση με την παχυσαρκία και τις επιπλοκές της.

Υπάρχουν όμως ορισμένα συμβόλαια υγείας που, ενώ εξαιρούν την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και το αναγράφουν ρητά στους όρους, επισημαίνουν ότι σε περίπτωση που η νοσογόνος παχυσαρκία με συγκεκριμένο ΔΜΣ αποτελέσει κίνδυνο παθήσεων για κάποιο άλλο σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού αντιμετωπίζεται ευνοϊκότερα και αποζημιώνεται με ορισμένες προϋποθέσεις.

Διαβάστε επίσης

Δέκα ερωτήσεις SOS που πρέπει να κάνετε στον ασφαλιστή σας

Επεμβάσεις: Ποια είναι η ανώτατη αμοιβή που δικαιούνται οι χειρουργοί

Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο: Δύο κινήσεις που επιβαρύνουν την τσέπη σας – Ενημερωθείτε