Αλήθεια, πώς επηρεάζει η ζέστη τον οργανισμό μας και την όρεξή μας; Τι προκαλούν οι υψηλές θερμοκρασίες στο σώμα μας και τι θα πρέπει να προσέξουμε τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες όσον αφορά τη διατροφή μας; Τις απαντήσεις μας δίνει η κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc και επιστημονικός συνεργάτης Nutrimed, σε συνεργασία με την Interamerican.

Ο οργανισμός μας, για να ανταπεξέλθει στις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται το καλοκαίρι, αποβάλλει νερό μέσω της εφίδρωσης και της αναπνοής. Αυτός είναι και ο λόγος που το καλοκαίρι οι καθημερινές μας ανάγκες σε υγρά αυξάνονται επισημαίνει η κ. Παπαδοπούλου.

Επιπλέον κατά τη διάρκεια της πέψης, αμέσως, δηλαδή, μετά από κάθε γεύμα, στο εσωτερικό του οργανισμού παράγεται επιπλέον θερμότητα, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να προσαρμόζεται ακόμα πιο δύσκολα στις εξωτερικές συνθήκες θερμοκρασίας. Έτσι, λοιπόν, εξηγείται το αίσθημα δυσφορίας και η μείωση στην όρεξή μας για φαγητό.

Ειδικότερα όταν το γεύμα που καταναλώνουμε είναι βαρύ, τότε για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πέψης και της απορρόφησής του, ένα μεγάλο ποσοστό του αίματος πηγαίνει στο πεπτικό σύστημα, δηλαδή το στομάχι και το έντερο. Έτσι, άλλα όργανα/συστήματα του οργανισμού μας, όπως π.χ. ο εγκέφαλος, αιματώνονται λιγότερο, γι’ αυτό και πολλές φορές αισθανόμαστε υπνηλία.

 

Τι πρέπει να προσέξουμε
-Αρχικά δίνουμε προτεραιότητα στην επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού.

-Καταναλώνουμε 5 ή 6 γεύματα, 3 κύρια και 2-3 μικρότερα και δεν ξεχνάμε τους υδατάνθρακες – τα βασικά «καύσιμα» του οργανισμού. Ιδανικές επιλογές αποτελούν τα λαχανικά, τα φρούτα και τα προϊόντα ολικής άλεσης, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

-Αποφεύγουμε τις μεγάλες ποσότητες τροφής τις πολύ ζεστές ώρες της ημέρας

-Προτιμούμε δροσερά και ελαφρά γεύματα, χαμηλά σε λιπαρά – αποφεύγουμε, δηλαδή, τις βαριές σάλτσες, τα λιπαρά κρέατα κλπ.

Γευστικές προτάσεις και ιδέες για καλοκαιρινά γεύματα και snack

Για το πρωινό
Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, νιφάδες δημητριακών ολικής άλεσης, φράουλες, βατόμουρα και Goji berries
Τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, φυστικοβούτυρο, μπανάνα και σπόρους chia
Ένα μπολ με smoothie μάνγκο (χτυπήστε στο blender κατεψυγμένα κομμάτια μάνγκο και ανανά, μπανάνα και νερό καρύδας), δημητριακά ολικής άλεσης με κομμάτια φρούτων και φρέσκα μύρτιλα

Για το μεσημεριανό-βραδινό
Όσπρια: αντί για την κλασσική σούπα, δοκιμάστε να καταναλώσετε τα όσπρια κρύα σε σαλάτα π.χ. σαλάτα με κόκκινες φακές, πολύχρωμες πιπεριές και τοματίνια.
Πουλερικά: συνδυάστε κοτόπουλο ή γαλοπούλα, μαγειρεμένα ελαφρά (αποφύγετε, δηλαδή, το τηγάνισμα/πανάρισμα) με μια μεγάλη σαλάτα ή ακόμα και με ψητά λαχανικά.
Ψάρια: προτιμήστε να καταναλώσετε- ιδανικά 2 φορές την εβδομάδα-λιπαρά ψάρια όπως σολομό, γαύρο, σαρδέλα, τόνο με φρέσκα ή βραστά λαχανικά
Ζυμαρικά: δε χρειάζεται να τα αποφύγετε εντελώς, αλλά θα μπορούσατε να τα καταναλώσετε σε μικρότερες ποσότητες, ετοιμάζοντας π.χ. μια κρύα μακαρονοσαλάτα με ζυμαρικά ολικής άλεσης και λαχανικά επιλογής

Για τα ενδιάμεσα snacks
Φρούτα εποχής, φυσικούς χυμούς ή συσκευασμένους (χωρίς πρόσθετα σάκχαρα)
Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με κομμάτια αποξηραμένων φρούτων χωρίς ζάχαρη
Τορτίγια ολικής άλεσης με τυρί χαμηλών λιπαρών και λαχανικά

 

Και στις διακοπές τι κάνουμε;
Φροντίζουμε η διατροφή μας να παραμείνει όσο γίνεται πιο ισορροπημένη και να έχουμε καλύτερο έλεγχο του σωματικού μας βάρους και στις διακοπές. Γι’αυτό:

– Ξεκινάμε τη μέρα μας με ένα πλήρες και θρεπτικό πρωινό.
-Έχουμε πάντα μαζί μας μικρά και θρεπτικά snacks π.χ. μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς κλπ.
-Ακολουθούμε τον κανόνα «μικρό-μεγάλο γεύμα»: αν, λοιπόν το μεσημέρι καταναλώσουμε ένα πλούσιο γεύμα, φροντίζουμε το βραδινό μας να είναι κάτι πιο ελαφρύ π.χ. μια δροσερή σαλάτα (και τούμπαλιν).

 

Σημείο – κλειδί: Η άσκηση

Είτε είμαστε σε διακοπές, είτε στο σπίτι ή φλερτάρουμε με την ιδέα να πάμε στο γυμναστήριο, σημασία έχει να μην παραμελούμε τη σωματική δραστηριότητα. Ακολουθούν μερικές ιδέες:

Στο σπίτι: περπάτημα/τρέξιμο στο διάδρομο, ασκήσεις ενδυνάμωσης είτε με εξοπλισμό είτε χρησιμοποιώντας το βάρος του σώματος, pilates.
Σε εξωτερικούς χώρους: γρήγορο περπάτημα/ τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμπι, κάποιο θαλάσσιο σπορ π.χ. windsurf ή sup.
Στις διακοπές: κολύμπι, beach volley, ρακέτες, πεζοπορία σε βουνό/δάσος, ποδήλατο, rafting.

Tip! Φυσικά, θα πρέπει να έχουμε πάντα φροντίσει να ξεκινήσουμε την άσκηση, έχοντας καταναλώσει λίγο πριν ένα μικρό snack πλούσιο σε υδατάνθρακες αλλά και άφθονο νερό, καθώς όταν κάνουμε άσκηση υπό ζεστές συνθήκες, οι απώλειες νερού από το σώμα είναι ακόμα πιο αυξημένες.

Με στόχο την υγεία και την μακροζωία

Η φροντίδα της διατροφής μας, με τις κατάλληλες τροποποιήσεις λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας, αλλά και η σωματική άσκηση λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης λόγω ζέστης, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις που διασφαλίζουν βέλτιστη ποιότητα ζωής, υγεία και μακροζωία.

Πλήθος ερευνών τεκμηριώνουν ότι η ισορροπημένη διατροφή, η σωματική δραστηριότητα, αλλά και η αισιόδοξη στάση ζωής αποτελούν τους πυλώνες της υγείας και για τα δύο φύλα.

Τα πολλά χρόνια ζωής, σε συνθήκες ασφάλειας και ευζωίας είναι και η βασική θέση και επιδίωξη της Interamerican για όλους εμάς. Η προσπάθεια να ζήσουμε περισσότερο, καλύτερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια συνιστά την κύρια αποστολή της κορυφαίας ασφαλιστικής εταιρίας στην Ελλάδα με περισσότερα από 200 χρόνια εμπειρίας.

Προσέχοντας τη διατροφή και τη φυσική σας κατάσταση μακροπρόθεσμα κερδίζετε περισσότερη υγεία, μειώνοντας δραστικά την πιθανότητα νοσηρότητας από σοβαρές ασθένειες, οι οποίες σχετίζονται με το αυξημένο σωματικό βάρος και την καθιστική ζωή.

Αυτή είναι η ουσιαστική συμβολή της σωστής διατροφής και της άσκησης στη ζωή σας, κάθε μέρα από σήμερα και για το μέλλον. Η Interamerican φροντίζει να σας μεταφέρει τις πιο έγκυρες γνώσεις και εργαλεία για να εντάξετε τη σωστή διατροφή εύκολα και ευχάριστα στη δική σας ζωή αλλά και στην καθημερινότητα των αγαπημένων σας, κάθε μέρα, ακόμη και στις διακοπές!

Για την επίτευξη του στόχου αυτού άλλωστε η Interamerican συνεργάζεται με την κορυφαία επιστημονική ομάδα της Nutrimed με σκοπό την παροχή βέλτιστων και τεκμηριωμένων συμβουλών υγείας, ευεξίας και διατροφής που συμβάλλουν στο να ζήσουμε όχι μόνο περισσότερα χρόνια, αλλά και καλύτερα, γεμάτα ποιότητα και ασφάλεια για εμάς και την οικογένειά μας.