Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις ασφαλισμένων που για διάφορους λόγους επιλέγουν να νοσηλευτούν σε ένα δημόσιο νοσοκομείο (π.χ.  γιατί εκεί χειρουργεί ο γιατρός τους) ή να χρησιμοποιήσουν ένα ομαδικό ασφαλιστήριο και να μην κάνουν χρήση του συμβολαίου υγείας που διατηρούν. Σε κάθε περίπτωση όταν ένας ασφαλισμένος χειρουργηθεί, αλλά δεν υποβάλει απαίτηση για κάλυψη των εξόδων από την εταιρεία του, τότε αποζημιώνεται με ένα χρηματικό ποσό εφάπαξ.

Το «Χειρουργικό Επίδομα χωρίς απαίτηση», όπως ονομάζεται είναι μια παροχή των περισσοτέρων συμβολαίων υγείας και αποζημιώνει τον ασφαλισμένο που υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση με ένα εφάπαξ χρηματικό ποσό σύμφωνα με τον πίνακα χειρουργικών επεμβάσεων που περιλαμβάνεται στο συμβόλαιο υγείας.

Το ποσό αυτό μπορεί να είναι για κάθε κατηγορία χειρουργικής επέμβασης αυτούσιο όπως δηλαδή αναγράφεται στον πίνακα, ή ποσοστό του ανωτάτου πλαφόν 20%, 30%, 40%, 50% επί του ποσού που αναγράφεται στον πίνακα για κάθε κατηγορία χειρουργικής επέμβασης.

Σημειώνουμε πως κάθε εταιρεία έχει διαμορφώσει έναν πίνακα ανωτάτων αμοιβών χειρουργικών επεμβάσεων, τον λεγόμενο «Πίνακα Αμοιβών Ιατρών για Χειρουργικά Περιστατικά» προκειμένου να θεσπιστεί ένα πλαφόν και να περιοριστούν οι υπέρογκες απαιτήσεις των γιατρών.

Από την άλλη πλευρά, οι ασφαλισμένοι πρέπει να το γνωρίζουν εκ των προτέρων (ο επιμελής ασφαλιστής το επισημαίνει) ώστε να μη συμφωνήσουν μεγαλύτερη αμοιβή με το χειρουργό και στη συνέχεια υποχρεωθούν να πληρώσουν τη διαφορά από την τσέπη τους.

Για παράδειγμα, για μια Εξαιρετικά Βαρεία Χειρουργική Επέμβαση όπως π.χ. ανεύρυσμα εγκεφάλου, σπονδυλοδεσία άνω των δυο επιπέδων, εγχείρηση καρδιάς κ.α. ένας χειρούργος αποζημιώνεται έως 6.400 ευρώ και ένας αναισθησιολόγος έως 1.150 ευρώ, για μια Μεγάλη Επέμβαση όπως π.χ. θυρεοειδεκτομή, ολική υστερεκτομή, διουρηθρική προστάτου νεοπλάσματος κύστης κ.α., ένας χειρουργός αποζημιώνεται έως 2.500 ευρώ και ένας αναισθησιολόγος έως 690 ευρώ ενώ για μια Μικρή Χειρουργική Επέμβαση όπως π.χ. κρυοπηξία τραχήλου, αφαίρεση σπίλου, διάνοιξη καρπιαίου σωλήνα κ.α. ένας χειρούργος αποζημιώνεται έως 680 ευρώ και ένας αναισθησιολόγος έως 320 ευρώ.