Πιο γρήγορα ωριμάζει ο σκελετός των παιδιών που γεννιούνται σήμερα από εκείνων που γεννήθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα, σύμφωνα με μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μισούρι.
Σε άρθρο που δημοσίευσαν στο Clinical Orthopaedics and Related Research οι ερευνητές με επικεφαλής την Δρ. Dana Duren επισημαίνουν ότι οι σκελετοί των παιδιών που γεννήθηκαν στη δεκαετία του 1990 ωρίμασαν ταχύτερα και νωρίτερα από εκείνους των παιδιών που γεννήθηκαν στη δεκαετία του 1930.
Αυτό εκτιμούν ότι θα έχει συνέπεια στην αναγκαιότητα ορθοπεδικών θεραπειών.
Οι επιστήμονες μελέτησαν ακτινογραφίες οστών χεριών και καρπών περισσότερων από 1.000 παιδιών που γεννήθηκαν μεταξύ του 1915 και του 2006 και διαπίστωσαν ότι η ωρίμανση του σκελετού των κοριτσιών ολοκληρώνεται δέκα μήνες νωρίτερα, ενώ ο σκελετός των αγοριών ολοκληρώνεται επτά μήνες νωρίτερα, συγκριτικά με παλαιότερες γενιές ανθρώπων.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι υπάρχει ένας “νέος φυσιολογικός” χρόνος όπου οι σκελετοί των παιδιών φτάνουν σε πλήρη ωριμότητα», εξηγεί η Dana Duren.
Οι μελετητές αναφέρουν επίσης πως η ταχύτερη σκελετική ωρίμανση αναμένεται να επηρεάσει την χρονική αναγκαιότητα για θεραπείες ορθοπεδικών παθήσεων στην παιδική ηλικία, όπως η διαφορά μήκους των ποδιών αλλά και η σκολίωση. Ενδέχεται επίσης να επηρεάσει την ανάγκη χορήγησης αυξητικής ορμόνης.
«Ο χρόνος της θεραπείας για αυτές τις παθήσεις είναι κομβικός παράγοντας για ένα θετικό αποτέλεσμα», αναφέρει ο Mel Boeyer, προ-διδακτορικός ερευνητής Ορθοπεδικής.
Η έρευνα δεν εστιάζει στις πιθανές αιτίες της ταχύτερης ωρίμανσης των σκελετών, αλλά η αυξημένη έκθεση σε χημικούς παράγοντες που ενδέχεται να έχουν ορμονική δράση θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός παράγοντας σύμφωνα με τους επιστήμονες.