«Μαμά να πάρω ένα παγωτό;». Αν αποπειραθείτε να μετρήσετε μέσα στο καλοκαίρι τις φορές που ένα παιδί προφέρει την παραπάνω φράση, το πιθανότερο είναι ότι θα χάσετε τον λογαριασμό – μαζί με την ψυχραιμία σας. Ψυχραιμία! Αυτό συνιστούν οι ειδικοί οι οποίοι κλείνουν τα μάτια στα αρνητικά νεύματα και τα αυτιά στα αδιαπραγμάτευτα «όχι», υποστηρίζοντας την υψηλή διατροφική αξία του παγωτού! Σύμφωνα με τους ίδιους, η πεποίθηση ότι το παγωτό δεν έχει καμία διατροφική αξία είναι πέρα για πέρα λανθασμένη: το γάλα, βασικό συστατικό του παγωτού, το κάνει ιδιαίτερα θρεπτικό, ενώ η περιεκτικότητά του σε βούτυρο, κακάο και φρούτα αποτελούν τροφές που έχει ανάγκη ο παιδικός οργανισμός!

Ένα παγωτό, πολλά καλά!

Το παγωτό περιέχει αμέτρητα ωφέλιμα συστατικά όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά, βιταμίνες, φώσφορο, ψευδάργυρο, κάλιο, σίδηρο, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και ασβέστιο, ένα μέταλλο ζωτικής σημασίας για τα παιδιά καθώς είναι απαραίτητο για το σχηματισμό γερών δοντιών και οστών ενώ αποτελεί ασπίδα προστασίας απέναντι στην οστεοπόρωση. Ένα παιδί, πρέπει να καταναλώνει από πολύ μικρό τροφές πλούσιες σε ασβέστιο προκειμένου να εξασφαλίσει καλή υγεία και σωστή σκελετική ανάπτυξη. Στην περίπτωση μάλιστα όπου το παιδί δεν πίνει γάλα, η κατανάλωση ενός παγωτού θεωρείται κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Ένα μπολ παγωτό βανίλια δίνει τόσο ασβέστιο όσο ένα ποτήρι γάλα.

Τι παγωτό και κάθε πότε;

Όσον αφορά στο είδος του παγωτού καλό είναι να επιλέγετε παγωτά που περιέχουν κρέμα γάλακτος, ανθόγαλα και γιαούρτι και να αποφεύγετε εκείνα που περιέχουν κομματάκια σοκολάτας, γλασαρισμένα φρούτα ή ξηρούς καρπούς. Επιλέξτε χύμα παγωτό που παραπέμπει σε σπιτικό, φτιαγμένο από φρέσκο γάλα το οποίο αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου για το παιδί σας και θα δώσει στο παγωτό μεγαλύτερη θρεπτική αξία. Αποφεύγετε επίσης τα συσκευασμένα παγωτά που βρίσκονται στα περίπτερα, τα ψιλικατζίδικα και τα σουπερμάρκετ γιατί περιέχουν πολλά λιπαρά, ζάχαρη, συντηρητικά και χρωστικές καθώς και τα παγωτό παρφέ το οποίο περιέχει περισσότερα λιπαρά και ζάχαρη. Τα σορμπέ αν και έχουν λιγότερα λιπαρά έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Τέλος, τα παγωτά με 0% ζάχαρη περιέχουν γλυκαντικά που δεν συνιστώνται για παιδιά. Είναι προτιμότερο, λοιπόν, το παιδί να φάει ένα κανονικό παγωτό, σε μικρή ποσότητα και συχνότητα. Οι καλύτερες ώρες για να δώσετε στο παιδί ένα παγωτό είναι κατά την πρωινή ή την απογευματινή βόλτα του και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ένα παγωτό ημερησίως.