Η φράση «Αυτό είναι δικό μου» αποτελεί μία από τις πλέον προσφιλείς εκφράσεις παιδιών προσχολικής ηλικίας. Πώς μπορούμε να κάνουμε ένα παιδί να κατανοήσει ότι δεν του ανήκουν τα πάντα; Οι ειδικοί έχουν τις λύσεις!
Τι να κάνετε για να προλάβετε την εμφάνιση της κτητικότητας
– Υπογραμμίστε του το γεγονός ότι εσείς μοιράζεστε πράγματα με τους φίλους σας. Δείξτε του ότι δεν είναι το μόνο στον κόσμο από το οποίο απαιτείται να μοιράζεται τα πράγματά του. Σε ουδέτερες στιγμές, δίνετε του παραδείγματα που να δείχνουν πώς εσείς μοιράζεστε πράγματα με τους φίλους σας. Πείτε του για παράδειγμα: «Σήμερα δάνεισα ένα φόρεμα στην φίλη μου την Έλενα»
– Δώστε του να καταλάβει τι σημαίνει «μοιράζομαι» και πόσο σας αρέσει. Εξηγήστε στο παιδί τι ωραία που είναι όποτε αφήνει κάποιον άλλο να παίξει με τα παιχνίδια του ή απλώς να τα κρατήσει. Πείτε του για παράδειγμα: «Μπράβο που άφησες τον φίλο σου να παίξει για λίγο με αυτό το παιχνίδι»
– Ορίστε κανόνες για τη μοιρασιά: πριν έρθουν οι φίλοι του παιδιού σας στο σπίτι, πληροφορήστε το σχετικά με το είδος της συμπεριφοράς κατά την ώρα του ομαδικού παιχνιδιού. Μπορείτε να πείτε, για παράδειγμα: «Αν αφήσεις κάτω ένα παιχνίδι, αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε μπορεί να παίξει μ’ αυτό…»
Πώς να λύσετε το πρόβλημα
– Χρησιμοποιείτε το χρονόμετρο. Όταν δύο παιδιά αποκαλούν το ίδιο παιχνίδι «δικό μου», δείξτε τους πώς λειτουργεί η αρχή του δούναι και λαβείν. Πείτε στο ένα από τα δύο παιδιά ότι θα βάλετε χρονόμετρο και μόλις χτυπήσει, θα είναι η σειρά του άλλου παιδιού να πάρει το παιχνίδι. Εξακολουθήστε να χρησιμοποιείτε το χρονόμετρο με τον τρόπο αυτό, «εναλλάσσοντας» τους ιδιοκτήτες, ώσπου να βαρεθούν το παιχνίδι.
– Βάζετε τα παιχνίδια στη «γωνιά της σκέψης». Στην περίπτωση που κάποιο παιχνίδι δημιουργεί πρόβλημα επειδή το ένα παιδί δεν θέλει να το μοιραστεί με το άλλο, βάλτε το παιχνίδι στη «γωνιά της σκέψης», απομακρύνοντας το έτσι με το πεδίο της μάχης. Αν το παιχνίδι είναι εκτός, δεν μπορεί να προκαλέσει φασαρία. Πείτε στα παιδιά: «Το παιχνίδι αυτό δημιουργεί πρόβλημα. Πρέπει να πάει στη “γωνία της σκέψης”». Αν τα παιδιά εξακολουθούν να μαλώνουν για το παιχνίδι, συνεχίστε να το απομακρύνετε για να τους δώσετε να καταλάβουν ότι αν δεν το μοιραστούν, κανείς δεν θα παίξει μαζί του.
– Μην τιμωρείτε το παιδί. Αν το παιδί δυσκολεύεται να μοιραστεί κάποιο αντικείμενο με άλλους, απομακρύνετε τον υπαίτιο, δηλαδή το παιχνίδι, και μην τιμωρείτε το παιδί. Έτσι, επωμίζεται το παιχνίδι το φταίξιμο και όχι το παιδί σας.