Οι οθόνες των smartphones, των tablets και των παιχνιδοκονσόλων πρέπει να απενεργοποιούνται μία ώρα πριν από τον ύπνο των παιδιών σύμφωνα με την οδηγία που εξέδωσαν Βρετανοί εμπειρογνώμονες.
Οι βλαβερές επιπτώσεις της οθόνης στην υγεία των παιδιών αναθεωρήθηκαν από το Βασιλικό Κολλέγιο Παιδιατρικής και Παιδικής Υγείας (RCPCH) οι ερευνητές του οποίου βρήκαν στοιχεία που συνδέουν την αυξημένη χρήση των οθονών με την κακή ποιότητα του ύπνου, την παχυσαρκία και ασθένειες ψυχικής υγείας όπως το άγχος και η μοναξιά.
Το Βρετανικό Κολλέγιο αίρει το ανώτατο όριο χρόνου για τη χρήση της οθόνης από τα παιδιά, κάτι που στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά είχε ελάχιστα αποτελέσματα. Οι ειδικοί τονίζουν πώς θα πρέπει να αποφεύγονται οι οθόνες μία ώρα πριν από τον ύπνο καθώς υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένοι λόγοι που το υποστηρίζουν.
Η ποιότητα του ύπνου εξαρτάται κατά πολύ από την παραγωγή μελατονίνης και οι οθόνες φαίνεται να παρεμβαίνουν σε αυτή την διαδικασία επηρεάζοντας κατά συνέπεια την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου. Οι ερευνητές τονίζουν πως ακόμα και η μέτρια στέρηση του ύπνου μπορεί να υπονομεύσει την ψυχική και τη σωματική υγεία των παιδιών, την εκπαιδευτική τους εξέλιξη και επιτυχία αλλά ακόμα και τις οικογενειακές σχέσεις.
Οι ειδικοί τόνισαν την ανάγκη για περισσότερη εκπαίδευση των γονέων σε αυτά τα θέματα που θα τους βοηθήσει να θέσουν υγιή πρότυπα χρήσης των οθονών αντιλαμβανόμενοι την σημασία τους για την εξέλιξη των παιδιών τους.
Ο Stephen Scott, διευθυντής της Εθνικής Ακαδημίας για την Έρευνα Γονέων στο Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου προχωρά ένα βήμα παραπέρα προτείνοντας την απενεργοποίηση του Wi-Fi κατά τις βραδινές ώρες και εισηγείται στους γονείς να κρατήσουν τα smartphones έξω από το υπνοδωμάτιο. Αναφερόμενοι στο ανώτατο χρονικό όριο χρήσης οθόνης από τα παιδιά οι μελετητές τόνισαν πως αν η χρήση της οθόνης επηρεάζει τις κοινωνικές επαφές στην πραγματική ζωή, την άσκηση, την υγιεινή διατροφή και τον ύπνο τότε οι γονείς πρέπει να αρχίσουν να παρεμβαίνουν.
Επιπρόσθετα οι γονείς καλό θα ήταν να εξετάσουν τη δική τους σχέση με τις οθόνες και να αναρωτηθούν αν είναι υπό έλεγχο ή εμποδίζει την ομαλή οικογενειακή λειτουργία και δραστηριότητα.