Οι ενήλικοι είναι πιο συμπονετικοί και έχουν έως και διπλάσιες πιθανότητες να κάνουν φιλανθρωπικές ενέργειες όταν συνυπάρχουν με παιδιά, υποστηρίζει νέα μελέτη κοινωνικών ψυχολόγων από τα Πανεπιστήμια του Bath και του Cardiff. Όπως αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση στο Social Psychological and Personality Science, οι επιστήμονες εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο η παρουσία παιδιών επηρεάζει τα κίνητρα και τη γεναιοδωρία των ενηλίκων.
Σε οκτώ πειράματα με περισσότερους από 2.000 συμμετέχοντες, οι ερευνητές κάλεσαν τους ενηλίκους να περιγράψουν πώς είναι τα παιδιά. Επικεντρώνοντας έτσι την προσοχή τους στα παιδιά, οι συμμετέχοντες στη συνέχεια επέδειξαν μεγαλύτερα κίνητρα απέναντι σε ανθρώπινες αξίες, όπως η εξυπηρέτηση και η κοινωνική δικαιοσύνη και ανέφεραν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση για τα δεινά των άλλων ανθρώπων.
Σε μια τομεακή μελέτη, που βασίστηκε σε αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι περαστικοί από έναν εμπορικό δρόμο του Bath ήταν πιο πιθανό να προσφέρουν χρήματα σε φιλανθρωπίες όταν στην περιοχή υπήρχαν περισσότερα παιδιά σε σύγκριση με ενηλίκους.
Όταν δεν υπήρχαν παιδιά αλλά μόνο ενήλικες περαστικοί, οι ερευνητική ομάδα παρατήρησε μόλις μία κίνηση προσφοράς κάθε δέκα λεπτά, αλλά όταν ο αριθμός ενηλίκων και παιδιών ήταν ο ίδιος στον δρόμο αυτό, οι ενήλικες περαστικοί έκαναν δύο προσφορές χρημάτων κάθε δέκα λεπτά.
Οι επιδράσεις αυτές δεν μπορούν να αποδοθούν στη μεγαλύτερη κινητικότητα κατά τις ώρες αιχμής αλλά ούτε και στο γεγονός ότι όσοι προσέφεραν χρήματα συνοδεύονταν από ένα παιδί ή όχι. Αντιθέτως, υποδεικνύουν ότι η παρουσία παιδιών μπορεί να ωθήσει τους ενήλικες να συμπεριφερθούν πιο γενναιόδωρα και να κάνουν δωρεές πιο συχνά. Σημειώνεται ότι οι δωρεές γίνονταν στο ‘Bath Marrow’, μια φιλανθρωπική οργάνωση που υποστηρίζει ανθρώπους με αιματολογικό καρκίνο.
Το ενδιαφέρον, μάλιστα, είναι ότι τα ευρήματα μπορούν να έχουν ευρέως εφαρμόσιμη επίπτωση. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η «επίδραση του ρόλου των παιδιών» ήταν ισχυρή τόσο στους γονείς όσο και στους ανθρώπους που δεν έχουν παιδιά, σε άνδρες και γυναίκες, νεότερους και γηραιότερους συμμετέχοντες, ακόμα και σε εκείνους που έχουν μια σχετικά αρνητική αντιμετώπιση προς τα παιδιά.
«Παρόλο που προηγούμενα στοιχεία έχουν δείξει ότι συνήθως είμαστε πιο βοηθητικοί και συμπονετικοί απέναντι στα παιδιά, μέχρι σήμερα δεν υπήρξε έρευνα που να εξετάζει αν η παρουσία και μόνο των παιδιών ενθαρρύνει τους ανθρώπους για πιο κοινωνική συμπεριφορά απέναντι στους άλλους. Η έρευνά μας καλύπτει αυτό το κενό, δείχνοντας ότι η παρουσία παιδιών προκαλεί ευρεία προ-κοινωνική κινητοποίηση και συμπεριφορά προσφοράς απέναντι σε αιτίες που δεν σχετίζονται άμεσα με τα παιδιά», αναφέρει ο Δρ. Lukas Wolf επικεφαλής ερευνητής από το Τμήμα Ψυχολογίας.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ενδεχόμενο αυτής της ευρείας επίδρασης είναι σημαντικό επειδή υποδεικνύει πως η κοινωνία πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους πιο άμεσης εμπλοκής των παιδιών σε διάφορες πτυχές της ζωής.
Τα παιδιά είναι έμμεσα εξαρτημένα από τον τρόπο με τον οποίο οι ενήλικοι συμπεριφέρονται ο ένας προς τον άλλο και προς τον πλανήτη. Παρόλα αυτά, είναι επίσης αποκλεισμένα από διάφορα περιβάλλοντα ενηλίκων, όπως οι εργασιακοί χώροι, και από πολιτικά σώματα όπου λαμβάνονται αποφάσεις που επηρεάζουν το μέλλον τους.
Το εύρημα ότι η παρουσία των παιδιών κινητοποιεί τους ενηλίκους για πιο συμπονετικές συμπεριφορές απέναντι στους άλλους εγείρει την ανάγκη για μεγαλύτερη ενσωμάτωση των παιδιών σε πλαίσια όπου οι ενήλικοι λαμβάνουν σημαντικές μακροπρόθεσμες αποφάσεις, όπως η κλιματική αλλαγή.
Μάλιστα, έχουν υπάρξει πολλές πρωτοβουλίες τα τελευταία χρόνια για την ενίσχυση της φωνής των νέων, ενώ οι μελλοντικές εργασίες από τους ερευνητές της παρούσας μελέτης θα εξετάσουν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τη φύση της «επίδρασης του παιδικού ρόλου» και των επιπτώσεών του στην κοινωνία και τον πλανήτη.
Διαβάστε επίσης
Οι λέξεις που πληγώνουν σαν καρφιά το παιδί
Αδιάφοροι και απαθείς για ό,τι συμβαίνει γύρω σας; Τι αποκαλύπτει αυτό για το μυαλό σας
Κορωνοϊός: Ξεγελά τον οργανισμό αλλά και την συμπεριφορά μας;