Οι νέοι αθλητές που επικεντρώνονται σε ένα μόνο άθλημα από μικρή ηλικία, έχουν αυξημένες πιθανότητες τραυματισμού, προειδοποιεί νέα μελέτη που παρουσιάστηκε σε πρόσφατη συνάντηση της Αμερικανικής Ορθοπεδικής Εταιρείας Αθλητικής Ιατρικής (AOSSM) και του Συλλόγου Αρθροσκόπησης της Βόρειας Αμερικής.

Οι ερευνητές ανέλυσαν ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από 202 αθλητές σε ένα συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Σημειώνεται ότι εξήντα εκατομμύρια παιδιά ασχολούνται σήμερα με τον οργανωμένο αθλητισμό στις ΗΠΑ, όλο και περισσότερα εκ των οποίων εξειδικεύονται σε ένα μόνο άθλημα ακόμα και πριν την ηλικία των 14 ετών, με στόχο υποτροφίες και άλλες εκπαιδευτικές διευκολύνσεις ή μια επαγγελματική σταδιοδρομία.

Η έρευνα, λοιπόν, έδειξε ότι οι αθλητές που είχαν εξειδικευθεί από νωρίς σε ένα συγκεκριμένο άθλημα ήταν πιο πιθανό να έχουν ιστορικό τραυματισμού σε σύγκριση με όσους ασχολούνταν με πολλά αθλήματα (σχεδόν 87% πιθανότητες για την πρώτη κατηγορία αθλητών έναντι 74% για τη δεύτερη). Επίσης, ήταν πιο πιθανό να έχουν πολλαπλούς τραυματισμούς (64,6% έναντι 49,4%), ενώ, τέλος, έπρεπε να μείνουν περισσότερο χρόνο εκτός αγωνιστικής δράσης λόγω τραυματισμού (με ένα μέσο όρο 15 εβδομάδων για την πρώτη κατηγορία αθλητών έναντι 7 εβδομάδων για τη δεύτερη).

Τα αποτελέσματα, τελικά, μπορούν να χαρακτηριστούν ως αμφιλεγόμενα: Οι σπεσιαλίστες αθλητές είχαν περισσότερες πιθανότητες να λάβουν κάποια εκπαιδευτική υποτροφία (σχεδόν 93% έναντι 83%), αλλά οι αθλητές με πλήρη υποτροφία ήταν πιθανότερο να αναφέρουν πολλαπλούς τραυματισμούς που χρειάστηκαν χειρουργική αντιμετώπιση (11,7% έναντι 3,5%).

Η μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι οι αθλητές που προπονούνταν πάνω από 28 ώρες την εβδομάδα για το άθλημά τους πριν από το γυμνάσιο είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν πολλαπλούς τραυματισμούς (90% έναντι 56,7%), αλλά όχι και να προσληφθούν από κάποια ομάδα ή να λάβουν κάποια εκπαιδευτική υποτροφία.

«Η συμμετοχή στον αθλητισμό είναι ένας εξαιρετικός τρόπος ώστε τα παιδιά να διατηρήσουν την υγεία τους και ίσως ακόμη και να λάβουν κάποια εκπαιδευτική υποτροφία. Ωστόσο, η έρευνά μας υπογραμμίζει ότι η αποφυγή της εξειδίκευσης στον αθλητισμό πριν από την ηλικία των 14 ετών και η μείωση του χρόνου εκπαίδευσης σε λιγότερο από 28 ώρες εβδομαδιαίως μπορεί να ελαχιστοποιήσει σημαντικά τις πιθανότητες τραυματισμού του παιδιού και να προωθήσει τη μακρόχρονη επιτυχία, τόσο κατά τη διάρκεια των σπουδών όσο και επαγγελματικά», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Dr. Brian Cash, από το Τμήμα Ορθοπεδικής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

https://consumer.healthday.com/kids-health-information-23/kids-ailments-health-news-434/kids-who-specialize-in-one-sport-too-early-are-likely-to-get-hurt-study-743997.html