Να θυμάστε πάντως ότι το δικό σας παράδειγμα είναι καθοριστικό για να ακολουθήσει το παιδί τους παρακάτω κανόνες. Θα δείτε επίσης ότι οι κανόνες δεν έχουν πάντα σχέση με τα τρόφιμα, αλλά με τη διατροφική συμπεριφορά, καθώς και με τον γενικότερο τρόπο ζωής.
Καθίστε στο οικογενειακό τραπέζι
Οι σύγχρονοι ρυθμοί της ζωής μπορεί να καθιστούν δύσκολο το οικογενειακό τραπέζι, αλλά αυτό αποδεικνύεται επιζήμιο για το βάρος όχι μόνο του παιδιού αλλά και των ενηλίκων. Επομένως προσπαθήστε να καθιερώσετε αυτή τη συνήθεια, έστω τα Σαββατοκύριακα ή μόνο για ένα γεύμα στη διάρκεια ημέρας.
Πείτε «ναι» στην ποικιλία τροφών
Προσπαθήστε να ετοιμάζετε εσείς τα γεύματα και τα σνακ του παιδιού και φροντίστε να συνδυάζουν τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων (δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, άπαχο κρέας, όσπρια κλπ.).
Πρωινό απαραιτήτως
Οι μελέτες συσχετίζουν την απουσία πρωινού γεύματος τόσο με την αύξηση του βάρους των παιδιών όσο και με την μείωση των επιδόσεων τους. Επομένως μην αμελείτε το πρωινό και φροντίστε να είναι ισορροπημένο – δηλαδή να περιλαμβάνει γάλα ή γιαούρτι, ψωμί, μέλι ή ταχίνι, δημητριακά ολικής άλεσης καθώς και ένα ποτήρι χυμό ή ένα φρούτο.
Λιγότερη τηλεόραση
Όσο λιγότερη η έκθεση του παιδιού στην τηλεόραση τόσο το καλύτερο. Η παρακολούθηση τηλεόρασης προάγει την καθιστική ζωή, απομονώνει το παιδί, ενώ παράλληλα το εκθέτει σε διαφημιστικά μηνύματα ακατάλληλων τροφίμων.
Δεν το αφήνετε να τρώει στον καναπέ
Αν και είναι πολύ βολικό το γεύμα στον καναπέ μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης η αλήθεια είναι ότι με αυτό τον τρόπο τα παιδιά μαθαίνουν να τρώνε μηχανικά μια κακή συνήθεια που θέτει σε κίνδυνο το βάρος τους.
Επιλέγετε σωστά γλυκά
Tα παιδιά αγαπούν τα γλυκά αλλά τα περισσότερα γλυκά τα φορτώνουν με περιττές θερμίδες χωρίς ιδιαίτερη θρεπτική αξία. Το μυστικό είναι να επιλέξετε υγιεινά γλυκίσματα όπως το παστέλι, η μαύρη σοκολάτα αλλά και το σπιτικό κέικ ή τα δικά μας κουλουράκια.
+1 Κίνηση, κίνηση, κίνηση!
Οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της καθιστικής ζωής στην υγεία και το βάρος τόσο των παιδιών και των ενηλίκων. Είναι σημαντικό να δίνετε καθημερινά στο παιδί ευκαιρίες να παίζει, να αθλείται και να περπατάει. Xάρη στην κίνηση, το παιδί αποκτά την αίσθηση του σώματός του και των δυνατοτήτων του, ενώ παράλληλα συνειδητοποιεί ότι η σωματική δραστηριότητα πρέπει να γίνει τρόπος ζωής.
Εάν το παιδί αντιμετωπίζει πρόβλημα με το βάρος του πρέπει να απευθυνθείτε σε διαιτολόγο και να λάβετε υπόψη σας ότι το πρώτο μέλημα για την αντιμετώπιση των περιττών κιλών του παιδιού είναι η σταθεροποίηση του βάρους του και όχι το αδυνάτισμα. Συνεπώς ο στόχος είναι η διατροφή του να περιορίζει τη πρόσληψη επιπλέον βάρους, επιτρέποντας την ανάπτυξη του παιδιού καθ’ ύψος.