Ενώ μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων καρδιαγγειακών παθήσεων, συχνά χρησιμοποιούν στοιχεία που αναφέρουν τα ίδια τα υποκείμενα της έρευνας και δεν μπορούν να προσδιορίσουν την αιτία.
Οι ερευνητές σε αυτή τη μελέτη χρησιμοποίησαν μια διαφορετική τεχνική που ονομάζεται Μεντελιανή τυχαιοποίηση, η οποία αναγνωρίζει γενετικές παραλλαγές οι οποίες είναι γνωστό ότι σχετίζονται με πιθανούς παράγοντες κινδύνου, έτσι ώστε να προσδιοριστούν οι πιθανότητες εμφάνισης συγκεκριμένων ασθενειών. Δεδομένου ότι οι γενετικές παραλλαγές καθορίζονται κατά τη σύλληψη και δεν μπορούν να επηρεαστούν από επακόλουθους περιβαλλοντικούς παράγοντες, αυτή η τεχνική επιτρέπει να προσδιοριστεί καλύτερα εάν ένας παράγοντας κινδύνου -σε αυτήν την περίπτωση, η βαριά κατανάλωση αλκοόλ- είναι η αιτία μιας ασθένειας ή εάν απλώς σχετίζεται.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από Σουηδούς επιστήμονες και δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες στο Circulation: Genomic and Precision Medicine, μία έκδοση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέλυσαν τα γενετικά δεδομένα 500.000 κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ επιφέρει τριπλάσια αύξηση της περιφερικής αρτηριακής νόσου, στένωση των αρτηριών που οδηγεί σε μειωμένη ροή αίματος, συνήθως στα πόδια. Επιπλέον, επιφέρει αύξηση 27% στη συχνότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ υπάρχουν στοιχεία για σύνδεση με τη στεφανιαία νόσο, την κολπική μαρμαρυγή και το ανεύρυσμα αορτής.