Συστατικά που εμπεριέχονται στο ιχθυέλαιο φαίνεται να προλαμβάνουν επιπλοκές της κύησης, όπως τον πρόωρο τοκετό, το νεογνικό θάνατο και την θνησιγένεια, τουλάχιστον όπως φάνηκε σε πειραματική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JCI Insight.

Οι ερευνητές του Κολεγίου Οδοντιατρικής και του Κολεγίου Παθολόγων και Χειρουργών Vagelos του Πανεπιστημίου Κολούμπια προτείνουν ουσιαστικά μια νέα προφυλακτική θεραπεία για τις έγκυες ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως η θνησιγένεια.

Στις γυναίκες ο πλακούντας είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε λοιμώξεις. Οι ορμονικές αλλαγές της κύησης μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονές και αιμορραγία στα ούλα, σε ποσοστό 30-100% των εγκύων. Τα νοσούντα ούλα δημιουργούν μια «είσοδο» στα βακτήρια και δια μέσου της αιματικής κυκλοφορίας μπαίνουν στο κυκλοφορικό σύστημα και μπορούν να φτάσουν στον πλακούντα και να προκαλέσουν φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει αποβολή του κυήματος ή θνησιγένεια.

Οι ερευνητές είχαν διαπιστώσει από προηγούμενες μελέτες ότι η βακτηριακή ουρολοίμωξη σχετίζεται με ανεπιθύμητα αποτελέσματα στην κύηση. Αλλά για να μπορούν να προλάβουν ανεπιθύμητες καταστάσεις έπρεπε να καθορίσουν πρώτα πως οι βακτηριακές λοιμώξεις προκαλούν τη φλεγμονή.

Χρησιμοποίησαν λοιπόν ένα ζωικό μοντέλο, ποντίκια στην προκειμένη περίπτωση, τα οποία μόλυναν με βακτήρια κατά τον τρίτο τρίμηνο της κύησης. Πράγματι τα βακτήρια κατάφεραν να φτάσουν στις μήτρες των τρωκτικών.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα βακτήρια προκάλεσαν μια φλεγμονώδη αντίδραση στα κύτταρα του ενδοθηλίου στον πλακούντα, κάτι που με τη σειρά του προκάλεσε πρόωρο τοκετό.

Η φλεγμονώδης αντίδραση, όμως, συνέβη μόνο όταν μια συγκεκριμένη ανοσο-πρωτεΐνη ήταν παρούσα στα κύτταρα του ενδοθηλίων των εγκύων ποντικιών. Σε όσα κυοφορούντα ποντίκια δεν είχαν αυτή την πρωτεΐνη αναφέρθηκαν λιγότεροι θάνατοι εμβρύων, γεγονός που δείχνει ότι η φλεγμονή που πυροδοτείται από αυτή την πρωτεΐνη είναι καίριας σημασίας για τον πρόωρο τοκετό.

Αφού καθόρισαν πως τα βακτήρια προκαλούσαν την φλεγμονή στον πλακούντα, οι ερευνητές εστίασαν σε κυτταρικές καλλιέργειες για την αναστολή της φλεγμονής.

Η σκέψη τους ήταν να βρουν έναν αντιφλεγμονώδη παράγοντα που να είναι ασφαλής να χορηγηθεί σε εγκύους.

Επειδή τα ω-3 λιπαρά οξέα, υπό τη μορφή διατροφικών συμπληρωμάτων, χρησιμοποιούνται ευρέως για τη μείωση της φλεγμονής σε χρόνιες παθήσεις, όπως η καρδιακή νόσος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, σκέφτηκαν οι ειδικοί να μελετήσουν τις δυνατότητες του ιχθυελαίου που είναι πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα συμπληρώματα ω-3 ήδη λαμβάνονται από χιλιάδες εγκύους για την ενίσχυση της ανάπτυξης του εμβρύου.

Τα πειράματα έδειξαν ότι τα συμπληρώματα που περιείχαν ω-3 ανέστειλαν τη φλεγμονή και τη βακτηριακή ανάπτυξη στα έγκυα ποντίκια και μείωσαν τους πρόωρους τοκετούς, τις αποβολές και τη θνησιγένεια.

Βάσει των παραπάνω ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων οι επιστήμονες σχεδιάζουν ήδη κλινικές δοκιμές ώστε να δουν αν πράγματι τα ω-3 μπορούν να προλάβουν την ουρολοίμωξη από το βακτήριο F. nucleatum και τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα στις εγκύους.