Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν έναν καινοτόμο πλαίσιο μηχανικής μάθησης που διακρίνει τον χαμηλής από τον υψηλής επιθετικότητας καρκίνο του προστάτη με ακρίβεια μεγαλύτερη από ποτέ.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του Scientific Reports, επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά και Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, με τον νέο αυτό τρόπο διάγνωσης έχουν στόχο να βοηθήσουν τους κλινικούς γιατρούς και ειδικότερα τους Ακτινολόγους να επιλέξουν κάθε φορά τις καλύτερες θεραπείες για τους ασθενείς, περιορίζοντας τις μη αναγκαίες ιατρικές παρεμβάσεις.

Ο καρκίνος του προστάτης είναι η συχνότερη κακοήθεια στον άνδρα και υπεύθυνος για τους περισσότερους θανάτους από καρκίνο μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Σχεδόν ένας στους έξι με επτά άνδρες θα διαγνωσθεί με καρκίνο του προστάτη κατά την διάρκεια της ζωής του αλλά μόνο ένας άνδρας από τους 34 με καρκίνο του προστάτη θα πεθάνει από αυτή την νόσο.

Επί του παρόντος η αξιολόγηση της επικινδυνότητας του καρκίνου του προστάτη γίνεται με Μαγνητική Τομογραφία (MRI) πολλαπλών παραμέτρων, που ανιχνεύει τις προστατικές αλλοιώσεις και μια κλίμακα πέντε βαθμίδων που κατατάσσονται οι αλλοιώσεις που εντοπίζονται στην MRI. Συνδυαστικά αυτά τα δύο εργαλεία χρησιμοποιούνται από τους γιατρούς για να προβλέψουν την πιθανότητα της κλινικής σημασίας της νόσου. Αλλά το σκορ της κλίμακας 5 βαθμίδων είναι υποκειμενικό και δεν διακρίνει ξεκάθαρα ανάμεσα σε διάμεσου κινδύνου και καρκίνους επιπέδου 3, 4 και 5, συντελώντας τελικά σε διαφορετικές ερμηνείες ανάλογα με τον γιατρό.

Οι ερευνητές των δύο αμερικανικών ιατρικών σχολών συνδύασαν ένα πρόγραμμα μηχανικής μάθησης με τον ποσοτικό ραδιογραφικό φαινότυπο (Radiomics), ένα πεδίο της Ιατρικής που χρησιμοποιεί αλγορίθμους για να εξάγει μεγάλες ποσότητες ποιοτικών χαρακτηριστικών από ιατρικές απεικονίσεις. Θεωρούν μπορεί να αποτελέσει το αντίβαρο στην υποκειμενικότητα των υπαρχόντων μεθόδων αξιολόγησης της επικινδυνότητας του καρκίνου του προστάτη.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα σχεδίασαν και το προγνωστικό πλαίσιο που αξιολόγησε αυστηρά και συστηματικά πολλές μεθόδους για τον εντοπισμό του δείκτη με τις καλύτερες επιδόσεις. Το τελικό πλαίσιο αξιοποιεί επίσης μεγαλύτερα σύνολα δεδομένων εκπαίδευσης και επικύρωσης σε σχέση με τις προηγούμενες μελέτες.

Ως αποτέλεσμα, οι ερευνητές κατάφεραν να ταξινομήσουν τον καρκίνο του προστάτη των ασθενών με μεγαλύτερη ευαισθησία και ακόμη υψηλότερη προγνωστική αξία.

«Δια του συστηματικού συνδυασμού της μηχανικής μάθησης με τον ποσοτικό ραδιογραφικό φαινότυπο σκοπεύουμε να παράσχουμε στους Ακτινιλόγους και το λοιπό ιατρικό προσωπικό ένα αντικειμενικό προγνωστικό εργαλείο που μπορεί τελικά να μεταφραστεί σε πιο αποτελεσματική και εξατομικευμένη φροντίδα του ασθενή. Το διαγνωστικό μονοπάτι για την πρόγνωση της επιθετικότητας του καρκίνου με μεγάλη ακρίβεια ανοίγει σιγά-σιγά και πιστεύουμε ότι θα το αντικειμενικό πλαίσιο που σχεδιάσαμε είναι κάτι που χρειαζόμαστε», σχολιάζει ο Gaurav Pandey, Ph.D., επίκουρος καθηγητής Γενετικής και Γονιδιακών Επιστημών στην Ιατρική Σχολή Icahn του Όρους Σινά και συγγραφέας της μελέτης.