Οι άνδρες που κάνουν περιστασιακή χρήση ινδικής κάνναβης, παράγουν σημαντικά υψηλότερες συγκεντρώσεις σπερματοζωαρίων, σε σχέση με όσους δεν υπήρξαν χρήστες ποτέ στη ζωή τους, υποστηρίζει αμερικανική έρευνα.

Τα ευρήματα, οι ίδιοι οι ερευνητές τα χαρακτήρισαν «απρόσμενα», καθώς περίμεναν να βρουν το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή χειρότερη ποιότητα σπέρματος στους χρήστες ινδικής κάνναβης.

Παλαιότερες έρευνες είχαν συμπεράνει ότι η χρήση ινδικής κάνναβης σχετίζεται με αρνητικές επιπτώσεις στην αναπαραγωγική υγεία των ανδρών, όμως τα συμπεράσματα αυτά έχουν προκύψει από μελέτες είτε σε ζώα, είτε σε άνδρες με ιστορικό συχνής χρήσης ή κατάχρησης ναρκωτικών ουσιών. Φαίνεται όμως ότι δεν ισχύει το ίδιο για όσους κάνουν περιστασιακή χρήση.

Επιπλέον, η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στην Κλινική Γονιμότητας του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, βρήκε ότι δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στην ποιότητα του σπέρματος ανάμεσα στους νυν και στους πρώην χρήστες ινδικής κάνναβης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας Jorge Chavarro, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Human Reproduction της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, ανέλυσαν δείγματα σπέρματος και αίματος από 662 άνδρες με μέση ηλικία 36 ετών, από τους οποίους οι 365 (ποσοστό 55%) είχαν κάνει χρήση ινδικής κάνναβης στο παρελθόν (το 44%) ή ήταν χρήστες στο παρόν (το 11%). Η μέση χρήση ήταν δύο τσιγάρα την εβδομάδα μεταξύ 2000-2017.

Η ανάλυση έδειξε ότι οι χρήστες ινδικής κάνναβης είχαν κατά μέσο όρο 62,7 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστό του λίτρου σπέρματος, ενώ όσοι δεν είχαν κάνει ποτέ χρήση, είχαν κατά μέσο όρο 45,4 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστό του λίτρου. Μόνο το 5% των χρηστών είχαν συγκεντρώσεις κάτω των 15 εκατομμυρίων ανά χιλιοστόλιτρο (το όριο του φυσιολογικού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας), έναντι 12% των όσων δεν ήταν χρήστες.

Η μελέτη βρήκε επίσης ότι, μεταξύ των χρηστών, η μεγαλύτερη χρήση ινδικής κάνναβης σχετιζόταν με υψηλότερα επίπεδα της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό αυτά τα ευρήματα ισχύουν για το γενικό πληθυσμό, καθώς η μελέτη περιέλαβε άνδρες που έκαναν θεραπεία υπογονιμότητας.

«Τα ευρήματά μας ήταν αντίθετα με αυτό που αρχικά είχαμε υποθέσει. Όμως συνάδουν με δύο διαφορετικές ερμηνείες: η πρώτη είναι ότι τα χαμηλά επίπεδα χρήσης ινδικής κάνναβης μπορούν να ωφελήσουν την παραγωγή σπερματοζωαρίων λόγω επίδρασης στο ενδοκανναβινοειδικό σύστημα, το οποίο παίζει ρόλο στη γονιμότητα, αλλά τα οφέλη αυτά χάνονται με τα υψηλότερα επίπεδα χρήσης ινδικής κάνναβης. Η δεύτερη εξίσου εύλογη εξήγηση είναι ότι οι άνδρες με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης είναι πιθανότερο να εμπλακούν σε συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, όπως το κάπνισμα μαριχουάνας», δήλωσε η ερευνήτρια Δρ. Feiby Nassan.

«Αυτά τα απρόσμενα ευρήματα δείχνουν πόσα λίγα πράγματα ξέρουμε για τις επιπτώσεις της ινδικής κάνναβης στην αναπαραγωγική υγεία και, στην πραγματικότητα, στην υγεία γενικότερα. Τα ευρήματά μας πρέπει να ερμηνευθούν πάντως με επιφύλαξη, ενώ είναι ανάγκη να διερευνηθούν περαιτέρω οι επιπτώσεις της ινδικής κάνναβης στην υγεία», δήλωσε ο Jorge Chavarro. Πρόσθεσε ότι «η ποιότητα του σπέρματος είναι κακός προγνωστικός δείκτης γονιμότητας, συνεπώς τα ευρήματα δεν πρέπει να ερμηνευθούν ότι κατ’ ανάγκη υπάρχει καλύτερη γονιμότητα χάρη στη χρήση ινδικής κάνναβης».

Εκτιμάται ότι το 16,5% των ενηλίκων κάνουν χρήση ινδικής κάνναβης στις ΗΠΑ, όπου η υποστήριξη για τη νόμιμη ψυχαγωγική χρήση της έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια.

Οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν τις επιπτώσεις της χρήσης ινδικής κάνναβης σε ζευγάρια που θέλουν να κάνουν παιδί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ