Η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών στο πρωινό ή το μεσημεριανό γεύμα μπορεί να βοηθήσει τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους να διατηρήσουν τη μυϊκή τους μάζα σε προχωρημένη ηλικία. Το πρόβλημα, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Birmingham που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Exercise and Sports Nutrition, είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι προσλαμβάνουν τις πρωτεΐνες τους χωρίς την απαραίτητη ισορροπία κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Οι μηχανισμοί του σώματος για την παραγωγή νέων μυών απαιτούν τακτική διέγερση προκειμένου να λειτουργούν αποτελεσματικά και η διέγερση αυτή συμβαίνει όταν καταναλώνουμε πρωτεΐνες. Οι μηχανισμοί αυτοί είναι λιγότερο αποδοτικοί στους γηραιότερους ανθρώπους, γι’αυτό και είναι απαραίτητο να τρώνε περισσότερες πρωτεΐνες για να έχουν την ίδια απόκριση με τους νεότερους.
Ωστόσο, απλώς η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας πρωτεϊνών δεν είναι αρκετή, καθώς οι γηραιότεροι πρέπει να μοιράζουν την πρόσληψή τους ισορροπημένα σε όλα τα γεύματα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι μεγιστοποιούν τα οφέλη των πρωτεϊνών για τη μυϊκή μάζα.
Οι βρετανοί ερευνητές, λοιπόν, μελέτησαν τη διατροφική πρόσληψη νέων, μεσηλίκων και ηλικιωμένων ατόμων, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στην ποσότητα, το μοτίβο και την πηγή των πρωτεϊνών που αυτοί κατανάλωναν.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, ενώ η πλειοψηφία των ατόμων και στις τρεις ομάδες συναντούσαν ή υπερέβαιναν τις οδηγίες για την πρόσληψη πρωτεϊνών, ο διαμοιρασμός τους στα καθημερινά γεύματα και σνακ διέφερε.
Η μελέτη περιελάμβανε 120 συμμετέχοντες τριών ηλικιακών ομάδων. Η πρώτη ομάδα είχε μέσο όρο ηλικίας τα 23 έτη, η δεύτερη τα 51 και η τρίτη τα 77. Όλοι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα διατροφικό πρόγραμμα τριών ημερών, καταγράφοντας κάθε τρόφιμο που κατανάλωναν.
Οι ερευνητές αναζήτησαν μοτίβα διατροφικής συμπεριφοράς, αξιολογώντας την πρόσληψη πρωτεϊνών στις ηλικιακές ομάδες και βρήκαν 18 διαφορετικά μοτίβα κατά τη διάρκεια κάθε μέρας, υποδεικνύοντας μια μεγάλη ποικιλία διατροφικών συνηθειών.
Το πιο αξιοσημείωτο από τα αποτελέσματα των επιστημόνων ήταν ότι οι ηλικιωμένοι ήταν εκείνοι που είχαν περισσότερες πιθανότητες να καταναλώνουν πρωτεΐνες από πηγές χαμηλότερης ποιότητας, όπως το ψωμί, κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος.
Τα αποτελέσματα αυτά προσφέρουν αδιαμφισβήτητα στοιχεία για την επικαιροποίηση των διατροφικών οδηγιών, με στόχο τη βοήθεια των μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων ώστε να υιοθετήσουν συνήθειες που μοιράζουν την κατανάλωση πρωτεϊνών καλής ποιότητας σε όλα τους τα γεύματα.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι θα πρέπει μεν να καταναλώνουν περισσότερες πρωτεΐνες, αλλά χρειάζονται και μία πιο σωστή και εξατομικευμένη προσέγγιση που θα μπορεί να τους βοηθήσει να καταλάβουν πότε και πόση πρωτεΐνη πρέπει να καταναλώσουν για να υποστηρίξουν τη μυϊκή τους μάζα», σημειώνει σε σχόλιό του ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Benoit Smeuninx.
Μελλοντικά πεδία έρευνας του θέματος περιλαμβάνουν τη μελέτη του τρόπου με τον οποίο οι ανάγκες σε πρωτεΐνες που χρειάζονται τα άτομα που νοσηλεύονται μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και την περαιτέρω διευκρίνιση της αλληλεπίδρασης μεταξύ της φυσικής δραστηριότητας και της κατανάλωσης πρωτεϊνών στη μάχη ενάντια στην απώλεια μυϊκής μάζας λόγω γήρατος.