Παρά τις ανησυχίες ότι οι χρωστικές ουσίες των τατουάζ ενδέχεται να αλληλεπιδρούν με το στατικό μαγνητικό πεδίο κατά τη διάρκεια της Μαγνητικής Τομογραφίας, εντούτοις η αλληλεπίδραση με αυτά τα μικρά σωματίδια φαίνεται ότι μπορεί να οδηγήσει μόνο σε μία αίσθηση έλξης του τατουάζ στο δέρμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας.

Ο Δρ. Nikolaus Weiskopf στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, μελέτησε 330 εθελοντές πριν και μετά τις μαγνητικές τομογραφίες και έλεγξε συνολικά 932 τατουάζ. Η πλειοψηφία εξ αυτών ήταν με μαύρο μελάνι αλλά αρκετά είχαν και διάφορα χρώματα.

Η έτερη πιθανή αλληλεπίδραση που ανησυχεί τους επιστήμονες και η οποία διερευνήθηκε στο πλαίσιο της έρευνας είναι η αγωγιμότητα των χρωστικών ουσιών. Το ζήτημα δημιουργείται επειδή κατά την εξέταση της μαγνητικής τομογραφίας χρησιμοποιούνται υψηλής συχνότητας μαγνητικά πεδία για τους σκοπούς της απεικόνισης.

«Τα υψηλής συχνότητας πεδία συνήθως έχουν μία συχνότητα ορισμένων εκατοντάδων megahertz. Σε αυτή την περίπτωση, το τατουάζ μπορεί να απορροφήσει πολύ περισσότερη ενέργεια από το πεδίο υψηλής συχνότητας. Κάτι τέτοιο είναι πιθανό να προκαλέσει υπερθέρμανση στην περιοχή του τατουάζ και στο χειρότερο σενάριο μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα στον ασθενή», εξηγεί Δρ. Nikolaus Weiskopf.

Και συμπληρώνει: «Βρήκαμε ότι η πλειοψηφία των εθελοντών δεν παρατήρησε παρενέργειες από τα τατουάζ μετά την εξέταση. Υπήρχε μία συγκεκριμένη περίπτωση όπου ο θεράπων ιατρός εντόπισε παρενέργειες -μία γαργαλιστική αίσθηση στο δέρμα- η οποία συσχετίστηκε με την εξέταση. Ωστόσο αυτή η δυσάρεστη αίσθηση εξαφανίστηκε εντός 24 ωρών χωρίς να χρειαστεί περαιτέρω ιατρική θεραπεία».

Επομένως, πολύ μικρός παρουσιάζεται να είναι ο κίνδυνος παρενεργειών από τη διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας (MRI) σε ασθενείς με τατουάζ.

Σύμφωνα με τον Δρ. Weiskopf, οι υπάρχουσες συστάσεις σχετικά με τον τρόπο εξέτασης των ατόμων με τατουάζ βασίζονται πάντοτε στην αξιολόγηση του πιθανού κινδύνου με το πραγματικό όφελος της διάγνωσης μιας ασθένειας.

Η μελέτη αυτή πάντως ενισχύει το θετικό ιστορικό ασφάλειας της μαγνητικής τομογραφίας.