Νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα και δημοσιεύθηκε στο Age and Ageing, υποστηρίζει ότι στην περίπτωση των γηραιότερων ενηλίκων, η χαμηλή αρτηριακή πίεση κάτω του 130/80 mm Hg σχετίζεται με αυξημένη θνησιμότητα.
Η Jane A.H. Masoli από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Exeter και οι συνεργάτες της πραγματοποίησαν μια προοπτική παρατηρητική ανάλυση, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά αρχεία υγείας προκειμένου να εξετάσουν τον συσχετισμό ανάμεσα στην αρτηριακή πίεση με τη θνησιμότητα και τα καρδιαγγειακά αποτελέσματα σε πληθυσμό ηλικίας άνω των 75 ετών με χαρακτηριστικά ευθραυστότητας και αδυναμίας.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι όταν οι τιμές της συστολικής αρτηριακής πίεσης βρίσκονταν κάτω του 150 mm Hg, οι κίνδυνοι για καρδιαγγειακά αποτελέσματα αυξάνονταν. Διακυμάνσεις σημειώθηκαν στους συσχετισμούς με τη θνησιμότητα στους μη αδύναμους ανθρώπους κάτω των 85 ετών και στους αδύναμους από 75 έως 84 ετών και σε αυτούς άνω των 85 ετών και των δύο κατηγοριών.
Επίσης, αναδείχθηκε μια σύνδεση για τη συστολική αρτηριακή πίεση μεταξύ του ορίου αναφοράς 130-139 mm Hg με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας, ειδικά σε άτομα με μέτρια έως σοβαρή αδυναμία ή σε άτομα άνω των 85 ετών (αναλογίες κινδύνου 150-159 έναντι 130-139 mm Hg σε ηλικίες 75-84 ετών: 0.94 για τους μη αδύναμους και 0.84 για τους πάσχοντες από μέτρια/σοβαρή αδυναμία).
Ανεξάρτητα από την πορεία της αρτηριακής πίεσης προς το τέλος της ζωής, ένας συνεπής συσχετισμός παρατηρήθηκε για συστολική αρτηριακή πίεση μικρότερη του 130 mm Hg και για διαστολική μικρότερη του 80 mm Hg με αυξημένη θνησιμότητα.
«Διεθνώς, οι οδηγίες κινούνται προς αυστηρούς στόχους για την αρτηριακή πίεση, ωστόσο τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι αυτές ίσως να μην είναι οι κατάλληλες συστάσεις για τους γηραιότερους ενήλικες με αδυναμία», δήλωσε η Δρ. Masoli σε σχετικό με τη μελέτη σχόλιο.