Η αερόβια άσκηση βελτιώνει τη γνωστική ικανότητα, στους νέους και τους μεσήλικες, σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξήχθη από τους ερευνητές του Κολλεγίου Ιατρών και Χειρούργων του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Η μελέτη σε 132 ενήλικες 20-67 ετών διαπίστωσε ότι η αερόβια άσκηση αυξάνει την εκτελεστική λειτουργία των ανθρώπων, σε γνωστικές διαδικασίες που είναι σημαντικές για τη συλλογιστική, τον προγραμματισμό και την επίλυση προβλημάτων, στους ενήλικες ηλικίας 20 ετών, ενώ η επίδραση φάνηκε ισχυρότερη όσο οι συμμετέχοντες μεγάλωναν.

Είναι σημαντικό γιατί…
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Neurology, δείχνει ότι η αερόβια άσκηση βελτιώνει τη γνωστική ικανότητα και σε νεαρούς ενήλικες, υποδηλώνοντας ότι η άσκηση μπορεί να αποτρέψει – ή τουλάχιστον να επιβραδύνει – την εμφάνιση ορισμένων αλλαγών στη γνωστική διαδικασία που σχετίζονται με την ηλικία.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η ευελιξία του πρωτοκόλλου άσκησης, στο οποίο οι συμμετέχοντες επέλεξαν πότε και πώς θα ασκηθούν, θα μπορούσε να καταστήσει τη διαδικασία αυτή ελκυστική για τον καθένα.

Οι ηλικιωμένοι στο επίκεντρο των προηγούμενων μελετών
Οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες σχετικά με την άσκηση και τη γνωστική ικανότητα έχουν επικεντρωθεί στους ηλικιωμένους, ενώ εκείνες που είχαν συμπεριλάβει νεαρούς ενήλικες ήταν μικρές.

Στη νέα αυτή μελέτη, ο Yaakov Stern, Ph.D., επικεφαλής Γνωστικής Νευροεπιστήμης στο τμήμα Νευρολογίας και μέλος του Ινστιτούτου Taub, και ο Richard Sloan, Ph.D., επικεφαλής Συμπεριφορικής Ιατρικής, ανέθεσαν σε 132 άτομα με αερόβια δραστηριότητα κάτω του μετρίου να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα αερόβιας άσκησης ή ένα πρόγραμμα ασκήσεων stretching και ενίσχυσης του πυρήνα.

Παράλληλα οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν σε εκτελεστικές λειτουργίες, στην ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών, τη γλώσσα, την προσοχή και την επεισοδιακή μνήμη προτού τοποθετηθούν σε ομάδες, καθώς και μετά στην 12η και την 24η εβδομάδα του τεστ.

Η άσκηση βελτιώνει την εκτελεστική λειτουργία
Μετά από 24 εβδομάδες, υπήρξε σημαντική βελτίωση στην εκτελεστική λειτουργία στην ομάδα αερόβιας άσκησης για τους συμμετέχοντες όλων των ηλικιών, ενώ όσο μεγαλύτερη ήταν η ηλικία του συμμετέχοντος, τόσο μεγαλύτερη αποδείχθηκε και η βελτίωση της εκτελεστικής του λειτουργίας.

«Η εκτελεστική λειτουργία συνήθως κορυφώνεται στην ηλικία των 30 ετών και πιστεύω ότι η αερόβια άσκηση είναι ιδανική για τη διάσωση των χαμένων λειτουργιών, ενώ έχει τη δυνατότητα να αυξάνει τις επιδόσεις των ατόμων που δεν έχουν παρουσιάσει μείωση των γνωστικών ικανοτήτων τους», λέει ο Δρ. Stern.

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με την έρευνα, η αερόβια άσκηση δεν βελτίωσε τη γνωστική λειτουργία της ταχύτητας επεξεργασίας, της γλώσσας, της προσοχής ή της επεισοδιακής μνήμης στους συμμετέχοντες. Μερικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η αερόβια άσκηση βελτιώνει αυτά τα χαρακτηριστικά σε ενήλικες άνω των 55 ετών, με τον Δρ. Stern να επισημαίνει ότι μια μεγαλύτερη μελέτη ενδεχομένως να είναι σε θέση να ανιχνεύσει βελτίωση και στους νεώτερους ενήλικες. Είναι, επίσης, πιθανό η άσκηση να έχει διαφορετικές επιδράσεις στους νέους συγκριτικά με τους ηλικιωμένους.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι αρκετές μελέτες αερόβιας άσκησης σε ηλικιωμένους έχουν παρατηρήσει παρόμοιες αλλαγές στον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου, υποδηλώνοντας ότι η αερόβια άσκηση έχει ευεργετική επίδραση σε μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με την εκτελεστική λειτουργία.