Νέα έρευνα μελέτησε την επίδραση της μουσικής, τόσο μέσω της απλής ακρόασης όσο και με την εξάσκηση μουσικών οργάνων, σε ασθενείς που υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο.
Πρόκειται για την πρώτη μελέτη αυτού του είδους, η οποία ανέδειξε την ευεργετική δράση της μουσικοθεραπείας στην αποκατάσταση και τόνωση της εγκεφαλικής υγείας αλλά και την ψυχική διάθεση των ασθενών.
Το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να βλάψει τη σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Κινητικά προβλήματα, προβλήματα στην ομιλία, εξασθένιση της μνήμης και των οπτικοακουστικών ικανοτήτων αποτελούν απόρροια αυτής του σοβαρού συμβάντος. Στις βλάβες πρέπει να συνυπολογιστούν και όσα συμβαίνουν στη διανοητική κατάσταση του ασθενούς, με τα συναισθήματα θυμού, άγχους ή κατάθλιψης έως και αλλαγές στην προσωπικότητα να γίνονται αισθητά μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Τα ευρήματα της νέας μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο Topics in Stroke Rehabilitation κρίνονται ενδιαφέροντα και ενθαρρυντικά. Όπως κατέδειξαν, η εξάσκηση έγχορδων και κρουστών μουσικών οργάνων όπως τα πλήκτρα και το τύμπανο, αλλά και η ακρόαση μουσικής από συσκευές όπως τα iPads, βελτίωσαν τη γενικότερη διάθεση των ασθενών και βοήθησαν στην συγκέντρωσή τους. Επιπλέον, οι μουσικοθεραπευτικές συνεδρίες συνέβαλαν στην αποκατάσταση της κινητικότητας των χεριών και των δακτύλων. Η συχνή επανάληψη διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο.
Η μελέτη διεξήχθη από τον Δρ. Alex Street του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin και πραγματοποιήθηκε σε μια μονάδα φροντίδας και αποκατάστασης ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο 26 κλινών στο νοσοκομείο Addenbrooke του Cambridge. Οι συνεδρίες Νευρολογικής Μουσικοθεραπείας πραγματοποιήθηκαν παράλληλα με τις υφιστάμενες μεθόδους αποκατάστασης για ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο, δηλαδή τη φυσικοθεραπεία, την εργοθεραπεία, τη λογοθεραπεία και την κλινική ψυχολογική υποστήριξη.
Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 177 ασθενείς, σε 675 συνεδρίες Νευρολογικής Μουσικοθεραπείας σε διάστημα δύο ετών, με τις συνεδρίες να αποδεικνύονται ωφέλιμες έως πολύ βοηθητικές για τους 139 ασθενείς, συγγενείς και μέλη του προσωπικού του νοσοκομείου.
Από τους 52 ασθενείς που συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια αξιολόγησης της διάθεσής τους ύστερα από μία συνεδρία, υπήρξε μια μείωση στις αρνητικές απαντήσεις (λυπημένος/η) και αύξηση στις θετικές (χαρούμενος/η). Επιπλέον, οι λογοθεραπευτές παρατήρησαν αύξηση της συγκέντρωσης, ενώ φάνηκε πως η μουσικοθεραπεία βοήθησε τους ασθενείς να ξεπεράσουν ταχύτερα τα αισθήματα θλίψης και κόπωσης που έπονται συχνά ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.
Στο πλαίσιο της μελέτης, μια σημαντική διαπίστωση ήταν η προθυμία των ίδιων των ασθενών να συμμετάσχουν στις συνεδρίες, με καθέναν να λαμβάνει μέρος σε τουλάχιστον πέντε κατά μέσο όρο.
Ωστόσο, όπως τόνισε ο Δρ. Richard Francis, επικεφαλής της μελέτης, τα στοιχεία προέρχονται από ένα μόνο νοσοκομείο αποκατάστασης και, καθώς συμπλήρωσε ο Δρ. Street, περισσότερη έρευνα κρίνεται απαραίτητη προς επίρρωση των συμπερασμάτων τους.