Την σημαντική σχέση της υπερπρόσληψης  θερμίδων στη διατροφή και της εκδήλωσης φλεγμονής στον οργανισμό που συνακόλουθα οδηγεί σε άσθμα φαίνεται να ανακάλυψαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο John Hopkins κάνοντας πειράματα σε ποντίκια. Τα συμπεράσματα της μελέτης τους δημοσιεύθηκαν στο Scientific Reports.

Μετά τα πειράματά τους οι ερευνητές ανέφεραν ότι η δίαιτα προστάτευσε από τα συμπτώματα άσθματος τα πειραματόζωα ανεξάρτητα από το αν στη διατροφή τους είχαν τροφές πλούσιες σε λίπη και σάκχαρα.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι, στα πειραματόζωα, η παχυσαρκία που προκαλείται από διατροφή πλούσια σε θερμίδες, οδηγεί παράλληλα και σε έξαρση του άσθματος μέσω του μηχανισμού πρόκλησης φλεγμονής στους πνεύμονες, ενώ η λήψη αντιφλεγμονώδους αγωγής καταπράυνε τα συμπτώματα του άσθματος.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα αποτελέσματά τους προσθέτουν ακόμα ένα στοιχείο στα υπάρχοντα δεδομένα που υποστηρίζουν τη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας, της φλεγμονής και του άσθματος, καθώς και την αξία της αντιφλεγμονώδους φαρμακευτικής αγωγής για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του άσθματος.

«Προηγούμενες μελέτες ανέφεραν ότι η διατροφή που περιέχει πολλά λίπη και σάκχαρα η οποία οδηγεί στην παχυσαρκία δημιουργεί φλεγμονή και προκαλεί άσθμα», δηλώνει ο Vsevolod Polotsky, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας. «Ωστόσο η μελέτη μας έδειξε ότι η παχυσαρκία οδηγεί σε φλεγμονές που συνδέονται με το άσθμα ανεξάρτητα από το είδος των τροφίμων που καταναλώνονται και ότι ο περιορισμός των θερμίδων συνολικά, μπορεί να προφυλάξει από τα συμπτώματα του άσθματος μειώνοντας τη φλεγμονή».

Ο Δρ. Polotsky ανέφερε ότι η ερευνητική του ομάδα διεξήγαγε αυτή τη μελέτη με πειραματόζωα στοχεύοντας να αποσαφηνίσουν τη σχέση ανάμεσα στην παχυσαρκία, το άσθμα τη διατροφή και την ανάπτυξη φλεγμονής και να συμβάλλουν στη δημιουργία νέων θεραπευτικών επιλογών,  καθώς οι κλασικές θεραπείες με εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή δεν φαίνεται να λειτουργούν αποτελεσματικά για τους πάσχοντες από άσθμα που είναι παχύσαρκοι.