Το μυστικό για την επιβράδυνση της γήρανσης υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν ερευνητές στην Αυστραλία, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύουν στο Clinical Endocrinology.

Ομάδα ειδικών του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας εστίασε σε ομάδα ηλικιωμένων ανδρών και διαπίστωσαν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των υψηλών επιπέδων της οιστραδιόλης που παράγεται από την τεστοστερόνη και του αργού ρυθμού γήρανσης του οργανισμού.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη μελέτη στο είδος της που εξετάζει τη σχέση των ορμονών του φύλου και της γήρανσης.

Η τεστοστερόνη ως γνωστόν παίζει καίριο ρόλο στην ανδρική φύση, ρυθμίζοντας την λίμπιντο, τη στυτική λειτουργία και την παραγωγή του σπέρματος. Τα υψηλότερα επίπεδα οιστραδιόλης (στην οποία μετατρέπεται η τεστοστερόνη) σχετίζονται με μακρύτερα τελομερή, πρωτεΐνες που προστατεύουν τα χρωμοσώματα από τη φθορά.

Οι επιστήμονες συνέλεξαν στοιχεία που αφορούσαν σε 2.913 άνδρες από το Περθ, ηλικίας 70-89 ετών, και στους οποίους είχαν γίνει μετρήσεις των επιπέδων τεστοστερόνης και οιστραδιόλης στο αίμα τους. Το μήκος των τελομερών στο DNA τους υπολογίστηκε μέσω ανάλυση των λευκών αιμοσφαιρίων.

Ο καθηγητής Bu Yeap και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι υπήρχε σχέση μεταξύ υψηλότερων επιπέδων οιστραδιόλης και μακρύτερων τελομερών. «Η προστασία των χρωμοσωμάτων από τα τελομερή που ήταν μακρύτερα επιβράδυνε τη διαδικασία της γήρανσης», σημειώνει ο ερευνητής.

Και συμπληρώνει ότι «τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στους ηλικιωμένους άνδρες που στη συνέχεια μετατρέπονται σε οιστραδιόλη, ενδεχομένως να διατηρούν τη νεότητα. Αποδείξαμε ότι τεστοστερόνη, οιστραδιόλη και τελομερή σχετίζονται, τώρα πρέπει να μελετήσουμε σε βάθος αυτό τον συσχετισμό. Η τεστοστερόνη μετατρέπεται σε οιστραδιόλη αλλά δεν είναι ξεκάθαρο πως τι καθορίζει αυτή την παραγωγική διαδικασία».

Ο Δρ. Yeap πάντως σπεύδει να τονίσει ότι και άλλοι παράγοντες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη ως προς την αξιολόγηση των επιπέδων της οιστραδιόλης, όπως η σωματική άσκηση και η σύσταση του σώματος.