Σύμφωνα με μία νέα μελέτη της ερευνήτριας Nancy Lan Guo από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια, τα μικροσκοπικά νανοσωματίδια του μελανιού που εκλύονται από τους εκτυπωτές λέιζερ μπορούν να αλλάξουν το γενετικό και μεταβολικό προφίλ του ανθρώπου με τέτοιο τρόπο ώστε να καταστήσουν πιθανότερη τη νόσηση από διάφορες ασθένειες. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στο International Journal of Molecular Sciences.
Η Δρ. Guo και οι συνεργάτες της τοποθέτησαν ζωικά μοντέλα και έναν κλασικό εκτυπωτή λέιζερ στο ίδιο δωμάτιο, όπου τα τρωκτικά παρέμεναν πέντε ώρες την ημέρα για 21 ημέρες, ενώ ο εκτυπωτής λειτουργούσε ακατάπαυστα. Το διάστημα αυτό ισοδυναμεί στους ανθρώπους με 4-8 χρόνια έκθεσης σε εκτυπωτή για πέντε ώρες κάθε ημέρα.
Ανά περιόδους, οι ερευνητές αξιολογούσαν τα πνευμονικά κύτταρα και το αίμα των ποντικιών για να δουν αν το γενετικό τους υλικό παρουσίαζε αλλαγές. Αυτό συνέβη γιατί αν κάτι αλλάζει το γενετικό υλικό ενός ποντικιού -ή ενός ανθρώπου- μπορεί να διαταράξει τον τρόπο παραγωγής πρωτεϊνών από τα κύτταρα, διαδικασία η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό.
Η ειδικός και η ομάδα της ανακάλυψαν ότι μία και μόνο μέρα έκθεσης στα σωματίδια του μελανιού ήταν αρκετή για να διαταράξει τη δραστηριότητα των γονιδίων που σχετίζονται με τον μεταβολισμό, την ανοσολογική απόκριση και άλλες σημαντικές βιολογικές διαδικασίες στα ζωικά μοντέλα. Γενικότερα, οι ερευνητές παρατήρησαν γονιδιακές αλλαγές που σχετίζονται με καρδιαγγειακές, νευρολογικές και μεταβολικές διαταραχές.
«Σκοπός μας δεν είναι να ανησυχήσουμε τους ανθρώπους. Αυτό που προτείνουμε είναι να εγκατασταθεί ειδικός εξαερισμός και έλεγχοι έκθεσης στα σημεία όπου βρίσκονται εκτυπωτές λέιζερ αυξημένης χρήσης, επειδή η συγκέντρωση των νανοσωματιδίων που απελευθερώνονται στον αέρα κατά τη διάρκεια της εκτύπωσης ή της αντιγραφής είναι έντονα συνδεδεμένη με τις αυτές τις διαδικασίες», αναφέρει η Δρ. Guo και προσθέτει πως κάτι τέτοιο θα ήταν απαραίτητο στην περίπτωση των εγκύων γυναικών, καθώς αν αλλάξουν πολλά γονίδια σε αυτές τις γυναίκες, μεταφέρονται και στις επόμενες γενιές.
Οι ερευνητές μέτρησαν, επίσης, τους μεταβολίτες που υπήρχαν στον αίμα των ποντικιών, διαπιστώνοντας ότι τα επίπεδά τους ενίσχυαν τα ήδη υπάρχοντα ευρήματα. Με λίγα λόγια, οι ίδιοι κίνδυνοι για την υγεία που υπέδειξαν τα μεταβολικά προφίλ προέκυψαν και από τα μεταβολικά προφίλ.
Βασιζόμενοι στα αποτελέσματα αυτά, οι επιστήμονες πήγαν την έρευνά τους ένα βήμα παραπέρα διερευνώντας τις γονιδιακές αλλαγές σε εργαζόμενους μιας εταιρεία εκτυπώσεων στη Σιγκαπούρη, όπου και επαλήθευσαν τα ευρήματά τους όταν διαπιστώθηκε ότι το γονιδίωμα των εργαζομένων είχε αλλάξει όπως ακριβώς και στα ποντίκια.