Οι γονείς 120 κοριτσιών ηλικίας 4 – 6 ετών ρωτήθηκαν για τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες των παιδιών τους, ούτως ώστε οι επιστήμονες να βγάλουν ένα συμπέρασμα σχετικά με τον κίνδυνο  παχυσαρκίας στα παιδιά που έχουν τηλεόραση στο δωμάτιό τους. Τα αποτελέσματα της μελέτης του ερευνητών του Πανεπιστημίου του Πόρτο δημοσιεύθηκαν στο Science & Sports.

Τα 2/3 των γονέων απάντησαν ότι, στα έξι τους χρόνια, τα κορίτσια έχουν ήδη τηλεόραση στο δωμάτιό τους, με τους ερευνητές να διαπιστώνουν ότι τα παιδιά αυτά έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα – και τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα – , σε σχέση με τα συνομίληκά τους κορίτσια που δεν διαθέτουν αυτή την πολυτέλεια.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Πόρτο δεν ανέλυσαν τις επιπτώσεις της ύπαρξης τηλεόρασης στο υπνοδωμάτιο για τα αγόρια, αποκάλυψαν, όμως, στοιχεία που δείχνουν ότι ο χρόνος που τα παιδιά περνούν μπροστά από μια οθόνη αυξάνεται καθώς μεγαλώνουν.

«Ο χρόνος που περνούν τα παιδιά μπροστά από μια οθόνη, όπως η τηλεόραση, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα υγείας, καθώς μειώνει τον χρόνο που απομένει για παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο ή οποιαδήποτε άλλη σωματική δραστηριότητα», σημείωσαν σχετικά οι ερευνητές.

Σε αντιστοιχία με τα παραπάνω βρίσκεται μια ακόμη διαπίστωση της μελέτης που επισημαίνει πως τα κορίτσια που περνούν το λιγότερο χρόνο σε εξωτερικές δραστηριότητες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν τηλεόραση μέσα στο δωμάτιό τους.

Η ομάδα με επικεφαλής τον δρ. Jorge Mota δεν έδωσε κάποια εξήγηση για τους λόγους που η ύπαρξη τηλεόρασης στο δωμάτιο αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας σε ένα παιδί, άλλες κλινικές μελέτες, όμως, έχουν συμπεράνει ότι τα παιδιά τείνουν να τρώνε διάφορα σνακ όση ώρα βλέπουν τηλεόραση και παρακολουθούν διαφημίσεις για πρόχειρο φαγητό.

Πάντως, η συγκεκριμένη μελέτη δεν είναι η πρώτη που δείχνει ότι τα παιδιά αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας αν έχουν τηλεόραση στο δωμάτιό τους.

Ερευνητές από το University College του Λονδίνου έκαναν μια παρόμοια ανακάλυψη τον Ιούνιο του 2017, μετά από λήψη δειγμάτων από περισσότερα από 12.500 παιδιά. Οι επιστήμονες αυτοί εξέτασαν τις επιπτώσεις της ύπαρξης τηλεόρασης στο υπνοδωμάτιο και στα αγόρια, διαπιστώνοντας ότι αυτά αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο παχυσαρκίας από ό,τι τα κορίτσια. Τον λόγο για αυτή τη διαφορά απέδωσαν στο γεγονός ότι τα αγόρια συνηθίζουν να κινούνται και να χοροπηδούν όταν βλέπουν τηλεόραση, αντίθετα με τα κορίτσια.

Οι ερευνητές της νεότερης μελέτης ολοκλήρωσαν το σχόλιό τους επισημαίνοντας συμπεράσματα από προηγούμενες έρευνες που δείχνουν ότι τα παχύσαρκα παιδιά έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες, διατρέχοντας έτσι υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως ο σακχαρώδης διαβήτη και οι καρδιαγγειακές ασθένειες.