Πολλοί ασθενείς με σοβαρή αλλά σταθερή καρδιοπάθεια που συνήθως υποβάλλονται σε αγγειοπλαστική με εμφύτευση stent για την αντιμετώπιση της αθηροσκλήρωσης, έχουν εξίσου καλή πορεία και με τη λήψη της σωστής φαρμακευτικής αγωγής και τις ανάλογες αλλαγές στον τρόπο ζωής, σύμφωνα με νέα μεγάλη μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Ουσιαστικά η μελέτη ISCHEMIA ανατρέπει τη μέχρι τώρα ιατρική πρακτική της τοποθέτησης stent σε καρδιοπαθείς που θεωρούνται σταθεροί.
Η έρευνα ISCHEMIA είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα και αξιολογεί αν η διαδικασία της αποκατάστασης της ομαλής ροής του αίματος σε ασθενείς με σταθερή καρδιακή νόσο προσφέρει πρόσθετο όφελος έναντι των κλασσικών αντιπηκτικών φαρμάκων, των στατίνων και άλλων θεραπευτικών παρεμβάσεων.
Βασικός στόχος της μελέτης ήταν η συνολική μείωση των θανάτων, των εμφραγμάτων, των νοσηλειών για ασταθή στηθάγχη ή καρδιακή ανεπάρκεια και ανάνηψη μετά από καρδιακή ανακοπή.
Τουλάχιστον δύο άλλες πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η αγγειοπλαστική και τα stent ή to bypass δεν μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος ή θανάτου συγκριτικά με τις μη επεμβατικές θεραπευτικές παρεμβάσεις.
Πολλοί καρδιολόγοι παγκοσμίως είναι βέβαια διστακτικοί στο να αλλάξουν την ευρέως διαδεδομένη χρήση των stent καθώς υποστηρίζουν ότι οι ασθενείς αισθάνονται αμέσως καλύτερα.
Η Δρ. Judith Hochman, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο Langone της Νέας Υόρκης και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της ISCHEMIA εξήγησε κατά την παρουσίαση της μελέτης ότι κατ’ εκτίμηση κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 500.000 νέοι ασθενείς με σταθερή στεφανιαία νόσο, δηλαδή στένωση των καρδιακών αρτηριών που προκαλεί περιοδική στηθάγχη, συνήθως μετά από σωματική άσκηση ή συναισθηματικό στρες.
Οι ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες ορίζουν ότι οι ασθενείς με σοβαρή στένωση των καρδιακών αρτηριών να υποβάλλονται σε bypass ή εμφύτευση stent για την αποκατάστασης της αιματικής ροής. Τα stent διατηρούν ανοιχτές τις αρτηρίες μετά την αγγειοπλαστική.
«Και πάντα υπάρχει ο φόβος ότι αν δεν παρέμβεις άμεσα ο ασθενής θα υποστεί έμφραγμα ή θα πεθάνει», υπενθύμισε η Δρ. Hochman.
Όμως η επταετής μελέτη ISCHEMIA που έγινε σε δείγμα 5.179 ασθενών με αθηροσκλήρωση που παρεμπόδιζε την ομαλή παροχή οξυγόνου και αίματος στην καρδιά και τον εγκέφαλο, δεν διαπίστωσε σημαντικό όφελος από την τοποθέτηση των stent. «Για τα άτομα με ήπια ή καθόλου στηθάγχη δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος για άμεση εμφύτευση stent» σημείωσε η ερευνήτρια.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανάλυση, η εμφύτευση stent ή η επέμβαση bypass για την αποκατάσταση της αιματικής κυκλοφορίας πέριξ του σημείου της απόφραξης δεν υπερτερούσαν ως προς την μείωση των ανεπιθύμητων ενεργειών έναντι των φαρμακευτικών παρεμβάσεων. Βέβαια, οι επεμβατικές θεραπείες συντελούσαν σε αποτελεσματικότερη ανακούφιση των συμπτωμάτων και της ποιότητας ζωής των ατόμων με συχνή στηθάγχη.
Ο Δρ. David Maron, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ και συνεπικεφαλής της μελέτης πρόσθεσε ότι, «αν περιοριστούν οι μη αναγκαίες επεμβάσεις τοποθέτησης stent το αμερικανικό σύστημα υγείας θα εξοικονομήσει ετησίως 570 εκατομμύρια δολάρια», εκτιμώντας ότι το κόστος ανά επέμβαση για stent είναι 25.000 δολάρια και για bypass 45.000 δολάρια.